Focus: Pluk de Nacht

El planeta

Ook weer terug van een jaar weggeweest is het openluchtfilmfestival Pluk de Nacht op het Stenen Hoofd aan het IJ in Amsterdam. Van 25 augustus t/m 4 september kan er weer genoten worden van edgy films die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Daarna verhuist het festival van 8 t/m 12 september naar Utrecht. De locatie daar wordt later bekendgemaakt.

Pluk de Nacht op het Stenen Hoofd betekent als het weer meezit in strandstoelen naar een film kijken, maar ook naar de sterren boven de stad. Het feest begint in Amsterdam met El planeta, het soort fijne eigenzinnige cinema waarvoor we naar Pluk de Nacht gaan. In het in Gijon spelende, in knisperend zwart-wit geschoten regiedebuut van Amalia Ulman houden een moeder en haar dochter de schijn op dat ze er financieel goed voor staan, terwijl ze uit hun huis dreigen te worden gezet. Moeder loopt in een bontjas over straat, maar haar dochter en zij hebben nauwelijks te eten. De staat van ontkenning had een sociaal-realistisch drama kunnen opleveren, maar Ulman heeft een gestileerde tragikomedie met schurende humor gemaakt. Dat haar moeder en zijzelf de moeder en dochter spelen zorgt voor een speciale chemie.

Op de titels van de films die verder te zien zullen zijn op Pluk de Nacht moeten we nog even wachten. Wel is al bekend dat 29 augustus op Pluk Mini (Pluk de Nacht voor kinderen) afleveringen van de animatieserie Minuscule te zien zijn.

Laat maar komen de zomer!


Pluk de Nacht | 25 augustus t/m 4 september, Stenen Hoofd, Amsterdam | 8 t/m 12 september, Utrecht, locatie n.t.b.