Focus: Pelgrimeren en filmkijken

The Way

Eten en filmkijken kunnen we al jaren op food & filmfestivals, maar de combinatie wandelen en filmkijken is nieuw. Het kan 6 april in Nijmegen op het wandel- en filmfestival Wandelend Denken en Pelgrimeren.

Pelgrimeren? Het woord zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Wie even zoekt, kan er dit over vinden: “Pelgrimeren is een tocht naar een plek van spiritueel belang, met de bedoeling inzicht te verwerven in je eigen denken en handelen.” En: “Niet het einddoel van de pelgrimstocht maar de weg ernaartoe is het belangrijkste.”

Dat geldt niet helemaal voor het wandel-en-filmfestival, want het is toch echt de bedoeling dat de wandeling, die 6 april ’s ochtends wordt gemaakt, ’s middags eindigt in filmhuis O42. Daar kunnen de wandelaars/filmkijkers films zien. Tegen die tijd is er al veel met hen gebeurd, want de organisatoren halen filosoof Frédéric Gros aan, die wandelen beschouwt ‘als een filosofische daad en een spirituele ervaring’. En dat heeft gevolgen: “Wandelen zal veel mensen die het niet van zichzelf weten, tonen dat ze eigenlijk wandelende denkers en pelgrims zijn.” Best mogelijk dat de wandelaars grootse gedachten en inzichten opdoen, want ook voor genieën als Arthur Rimbaud, Friedrich Nietzsche, Mahatma Gandhi en Immanuel Kant ‘was lopen een manier om gedachten te ontwikkelen of inspiratie op te doen’. Wie wil er met deze namen in zijn hoofd niet pelgrimeren?

Na de twee uur durende ochtendwandeling kan de wandelaar in O42 uit vier films kiezen. De Franse documentaire Santiago de Compostela (Freddy Mouchard) portretteert over een periode van drie jaar pelgrims op weg naar de Spaanse bedevaartsplaats. In de Amerikaanse speelfilm The Way (Emilio Estévez) reist een Amerikaan (Martin Sheen) naar Spanje om het lichaam van zijn onderweg naar Santiago de Compostela omgekomen zoon op te halen. Eenmaal in Spanje besluit hij de tocht zelf te maken. Ook in de Amerikaanse documentaire Walking the Camino: Six Ways to Santiago (Lydia B. Smith) draait het om Santiago de Compostela. De film volgt zes wandelaars op weg naar het stadje. De fantasierijke en ontroerende Braziliaanse animatiefilm O menino e o mundo (Alê Abreu) voert een jochie op dat op zoek is naar zijn vader. Inspirerende film.

filmhuiso42.nl | nkdi.nl