Focus: Parool Film Festival

  • Datum 04-10-2018
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

The Wild Pear Tree

Drie jaar geleden begonnen als experiment, maar van 10 t/m 14 oktober toe aan de derde editie: het Parool Film Festival (Paff). De vertoning van voorpremières van arthousefilms blijkt aan te slaan bij filmliefhebbers. Veel van de fictiefilms, documentaires en animaties  waren eerder te zien op de festivals van Venetië, Cannes, Berlijn en Toronto, maar nog niet in Nederland.

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, heeft hoge verwachtingen van het festival en film in het algemeen. "Net als serieuze journalistiek is film in staat om inzichten te bieden en grote verhalen behapbaar te maken. Paff moet een plek worden waar het publiek de hectiek van alledag kan ontvluchten en waar tegelijk antwoorden worden gegeven op vragen over onbekende werelden en overtuigingen." Film als wegwijzer en baken in de chaotische wereld? Hoog gegrepen, maar waarom ook niet.
Het programma telt twintig films, waaronder openingsfilm en Gouden Palmwinnaar Shoplifters van Hirokazu Kore-eda. Daarin ontfermt een familie van kruimeldieven zich over een straatkind. Ook verder ontbreekt het niet aan auteursfilms. Een kleine greep. Het Tsjechoviaanse The Wild Pear Tree (Nuri Bilge Ceylan), broeierig dorpsleven in Wildlife (Paul Dano), de western die geen western mag heten The Sisters Brothers (Jacques Audiard), de Nederlandse Chet Baker-biopic My Foolish Heart (Rolf van Eijk), het ijzingwekkend Cold War (Pawel Pawlikowski) en Werk ohne Autor, waarmee Florian Henckel von Donnersmarck terugkeert naar het onderwerp van zijn imponerende debuutfilm Das Leben der Anderen.
Geen festival zonder Q&A’s en dat geldt ook voor het Paff, waarin makers en acteurs hun films komen toelichten. Het festival, dat een samenwerkingsverband is tussen Het Parool en distributeur September Film, vindt plaats op vier Amsterdamse locaties: Het Ketelhuis, Cinecenter, Studio/K en FC Hyena.

paff.nl