Focus: Palestinian Film Festival Amsterdam 2023

Palestijnse catastrofe 1948

The Golden Harvest

Met de stichting van de staat Israël werden 75 jaar geleden honderdduizenden Palestijnen verdreven uit hun woonplaatsen. De derde editie van het Palestinian Film Festival Amsterdam (PFFA) staat in het teken van deze Palestijnse catastrofe. Te zien zijn zestien korte en lange fictiefilms en documentaires.

Hoe maak je het grote conflict tussen Israël en de Palestijnen zichtbaar? Foragers van Jumana Manna, de openingsfilm van PFFA, had een idyllische natuurdocumentaire kunnen zijn over het plukken van wilde planten, maar in Israël zijn dingen al snel een conflict. Dus ook de Palestijnse traditie om in de natuur za’atar (wilde oregano) en akkoub (een artisjokachtige plant) te plukken. Israël heeft dit wildplukken onder het mom van van natuurbescherming verboden, maar Palestijnen zien het als de zoveelste pesterij. De film laat zien hoe zij als een vorm van verzet doorgaan met plukken, wat leidt tot rechtszaken en boetes. De parallel met het grote conflict zal niemand ontgaan.

Over het perspectief van vrouwen op het verlies van huis en haard in 1948 gaat Stitching Palestine (Carol Mansour). In de documentaire praten twaalf vrouwen over hun leven voor en na ‘Al Nakba’, de catastrofe. De film naait de verhalen van de vrouwen – juristen, kunstenaars, huisvrouwen, activisten, politici – als een borduurwerk aan elkaar. Het resultaat is een tragisch verhaal over ontheemding en een verloren land, maar ook over het geloof dat gerechtigheid ooit zal overwinnen.

Lichtvoetiger is de documentaire The Golden Harvest over de geschiedenis van de olijfcultuur in de mediterrane landen. Filmmaker Alia Yunis traceert de oorsprong van de olijfteelt en de relatie van de mediterrane bevolkingen met de olijf. Ook komt aan bod het verlies van Palestijnse olijfboomgaarden door de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Na vertoning is er een gesprek met Yunis.

Naast documentaires zijn er fictiefilms op het festival, waaronder Between Heaven and Earth (Najwa Nijar). In het drama krijgt een op de Westelijke Jordaanoever wonend stel dat wil scheiden van de Israëlische autoriteiten een driedaags visum om in Israël de scheidingsdocumenten te regelen. In de wirwar van bureaucratisch regels ontdekt de man een geheim (liefdes)verleden van zijn vader, een revolutionair die in Libanon vermoord werd.


Palestinian Film Festival Amsterdam | 12 t/m 15 mei | Rialto, Amsterdam