Focus: Paella bij Spaanse en Portugese films

Handia

Voor een overzicht van de recente Spaanse en Portugese cinema kunnen we elke twee jaar terecht in filmhuis Lumen in Delft bij Festibérico. Een belangrijk festival, want Nederland is qua Spaanse en zeker qua Portugese cinema schaars bedeeld. Het is inmiddels toe aan de elfde editie, die van 12 t/m 22 april wordt gehouden.

In de openingsfilm El autor (Manuel Martín Cuenca) wil een man een literair meesterwerk schrijven. Dat hij geen verbeeldingskracht en literair talent heeft, weerhoudt hem niet. Om aan stof te komen luistert hij medebewoners in een flat niet alleen af, maar laat hij ze ook in akelige situaties terechtkomen. Acteur Javier Gutiérrez won er de Goya (het Spaanse Gouden Kalf) voor beste acteur mee.
De slotfilm Handia (Aitor Arregi en Jon Garaño) won tien (!) Goya’s. Het rond 1850 in Baskenland spelende drama gaat over twee boerenzonen: de één droomt van een leven in Amerika, de ander heeft een groeistoornis, waardoor hij enorm lang is. Zijn broer ziet er een commerciële mogelijkheid in en trekt met hem langs kermissen. Handia gaat over identiteit, verbondenheid met geboortegrond, verlangen naar een ander leven en broederliefde.
In de dagen tussen de openings- en slotfilm vertoont het festival bijna dertig speelfilms, documentaires en korte films. Daaronder de thriller La jaula, gebaseerd op een moordzaak in Mallorca. Regisseur Marcos Cabotá en drie acteurs zijn op het festival. Ook de Portugese regisseur Manuel Mozos van Ramiro komt naar Delft. In de in Lissabon spelende film komt het kalme leven van een gefrustreerde dichter, die een boekwinkeltje heeft, op zijn kop te staan. Naast speelfilms zijn er documentaires, waaronder El mar nos mira de lejos (Manuel Muñoz Rivas), over vissers in het natuurgebied rond de monding van de Guadalquivir, een rivier in Andalusië. Na afloop van deze film serveert het festival paella.

filmhuis-lumen.nl