Focus: Overijssels Film Festival

Echo

Volgens de organisatoren van het Overijssels Film Festival is Overijssel de poort naar Europa. De vierde editie van het festival, dat vanaf 10 oktober in twaalf Overijsselse filmhuizen wordt gehouden, heeft als thema identiteit. Te zien is een uitstekende selectie arthousefilms.

Geen filmprogramma kan tegenwoordig zonder gewichtige verantwoording. Het Overijssels Film Festival plakt een tikkeltje geforceerd het thema identiteit op het filmprogramma. Volgens de organisatoren is in Overijssel ‘identiteit bijna als vanzelfsprekend tot in de haarvaten verankerd’. Daarmee is de regio ‘een perfect uitgangspunt én een perfecte locatie om in het thema identiteit te grasduinen’.

Je zou bijna vergeten dat het Overijssels Film Festival gewoon een selectie uitstekende Europese arthousefilms vertoont. Sommige waren eerder te zien, andere zijn (voor)premières. Zoals Sorry We Missed You, een sociaal drama van Ken Loach over de rechteloosheid van flexwerkers. Bij minder mensen zal het Georgische And Then We Danced (Levan Akin) een belletje doen rinkelen. De film over homo-erotische verlangens in een dansgezelschap, waarin zulke gevoelens officieel niet bestaan, is eveneens te zien als voorpremière. De overige voorpremières zijn: De liefhebbers (Anna van der Heide), Echo (Runar Runarsson), Deerskin (Quentin Dupieux), Fête de famille (Cedric Kahn), J’ai perdu mon corps (Jeremy Clapin), The Best of Dorien B. (Anke Blondé) en La belle époque (Nicolas Bedos).

Ook te zien zijn drie in Overijssel gemaakte films. De documentaire Ver van huis (Ingrid Kleinsman) gaat over het leven van een Oekraïense vrouw, die in de Tweede Wereldoorlog bij toeval in Nederland terecht kwam. De animatiefilm Mind My Mind (Floor Adams) kruipt in het hoofd van een autistische jongen. En de korte (8 minuten) film Schuld (Patrick Carlesz) toont geestig de onrust en nervositeit die geld veroorzaakt.

Maar er valt meer te beleven op het Overijssels Film Festival. Er zijn inleidingen door filmcritici, een tentoonstelling met foto’s van Theo Hakkert en teksten van Rikkert Harink over ‘Ons DNA’ (“Hoe zijn we geworteld?”), een selectie Overijsselse korte films, en last but not least een kinderprogramma.


overijsselsfilmfestival.nl