Focus: Online Israëlisch Filmfestival

The Art of Waiting

De timing kon niet slechter. Op de avond dat het zevendaagse Israëlische Seret Film Festival van start ging, werd een nieuwe bioscoopsluiting aangekondigd. Geen bioscoopvertoningen dus van de festivalfilms, maar wel online. De komende zeven dagen zijn zeven films te zien.

De organisatoren van het Seret Film Festival hadden zich de zesde editie ongetwijfeld anders voorgesteld. Maar onvoorbereid waren ze ook weer niet, want het festival voorzag al in de mogelijkheid om films online te kunnen zien. Dat is nu de enige mogelijkheid, aangezien de festivallocaties (Rialto in Amsterdam en Cinema Amstelveen) vanaf morgen gesloten zijn.

Online zijn zeven films te zien. The Art of Waiting (Erez Tadmor) toont de spanningen bij een stel dat het niet lukt om een kind te krijgen. Bemoeienis van familie en vruchtbaarheidsbehandelingen zetten hun relatie onder zware druk. Regisseur Erez Tadmor weet waarover hij het heeft, want hij maakte het met zijn vrouw zelf mee.

De documentaire Golda (Sagi Bornstein) toont de Israëlische premier Golda Meïr kort voor haar dood toen ze na een tv-interview bleef doorpraten en de camera’s bleven lopen. Het resultaat is een intiem portret van de politicus die Israël van 1969 tot en met 1974 leidde.

Golden Voices

Golden Voices (Evgeny Ruman) is een lichtvoetig drama over een Russisch stel, dat de kost verdient met het nasynchroniseren van buitenlandse films. Als het stel na 1990 naar Israël emigreert, merkt het snel dat er in Israël geen behoefte is aan hun vak. Het leidt tot allerlei pogingen om de kost te verdienen en zet hun relatie onder druk.

De politieke thriller Incitement (Yaron Zilberman) toont de voorgeschiedenis van de moord op Yitzhak Rabin in 1995. De moordenaar van Rabin groeit op in het orthodoxe en ultranationalistisch milieu, dat Rabin’s vredesonderhandelingen met de Palestijnen beschouwt als verraad aan Israël. Rabins moordenaar is uiteraard schuldig, maar wie hebben hem met hun extremistische ideeën tot de moord aangezet?

Peaches and Cream (Guy Bentwich) is een komedie over een neurotische regisseur op zoek naar publiek voor zijn film. Natuurlijk belandt hij in een lawine van onvoorziene situaties. De documentaire The Prophet (Ilan Rubin Fields) portretteert de invloedrijke, in 1990 vermoorde rabbijn Meir Kahane, de meest radicale politicus die ooit in de Knesset heeft gezeten. Kahane was een anti-democraat en een racist, wiens partij zo extreem was dat ze na 1985 van deelname aan verkiezingen werd uitgesloten. Dat wil niet zeggen dat Kahane’s invloed verdween: het Kahanisme, dat het democratische staatsbestel wil afschaffen, heeft inmiddels diepe wortels in de Israëlische samenleving. In de documentaire You Only Die Twice tenslotte duikt filmmaker Yair Lev in een bizarre familiezaak. Levs moeder ontdekt na de dood van haar man dat er al jarenlang iemand rondloopt met de gestolen identiteit van haar man.

Zeven films, zeven vergezichten op de Israëlische samenleving.


Seret Virtual Cinema, t/m 10 november. Er zijn twee mogelijkheden om de films online te zien: 25 euro voor alle films of 19 euro voor drie films.