Focus: Online benefietfestival

Even After Death

Overal op de wereld zitten jongeren in vluchtelingenkampen duimen te draaien in afwachting van een asielprocedure. ReFOCUS Medialabs helpt talentvolle jonge vluchtelingen om zich tot tv- en/of filmmaker te ontwikkelen. Dat kost geld. Buddy Foundation organiseert met Noardic Wave a.s. zaterdag een benefiet online festival met masterclasses en talks van Nederlandse tv- en filmmakers en acteurs.

Geen gebrek aan schrijnende verhalen over vluchtelingenkampen. ReFOCUS Medialabs probeert iets aan de uitzichtloze situatie van jongeren erin te veranderen. Bijvoorbeeld op Lesbos, waar het drie jaar geleden het ‘refugee storytelling project’ begon, dat zich richt op de verfilming van vluchtelingenverhalen. Inmiddels hebben vijf klassen jonge vluchtelingen les gehad en is er een studio ingericht. Ook is er met Even After Death een eerste lange documentaire die gemaakt is onder de vlag van ReFOCUS Medialabs. Douglas F. Herman, oprichter van ReFocus Medialabs, maakte de film samen met de vluchteling Said Reza Hossini Adib. De film gaat over de moeizame identificatie van verdronken vluchtelingen als laatste middel om te voorkomen dat ze als anonieme slachtoffers in de geschiedenis verdwijnen. Even After Death zou dit voorjaar op het Movies That Matter Film Festival in De Haag in première gaan, maar de bekende reden gooide roet in het eten. De film zal nu later in Nederland te zien zijn.

Aanstaande zaterdag zetten een aantal Nederlandse tv- en filmmakers zich met online masterclasses en talks belangeloos in voor ReFOCUS Medialabs. Ieder van hen houdt drie kwartier een talk, lezing of korte masterclass. Uit de filmwereld afkomstig zijn de regisseurs Mijke de Jong, Martin Koolhoven en Beri Shalmashi. Uit de acteerwereld komen Katrien van Beurden, Aqil Dahhan, Meysam Kisomi, Jennifer Hoffman, Nouf Rafea, Majd Mardo en Yootha Wong-Loi-Sing Ook tv-maker Sinan Can is van de partij. De dag eindigt met een online filmquiz en afterparty. Deelname aan de hele dag (10.00 tot 21.00 uur) kost 35 euro. Het wordt besteed aan de opleiding van jong talent in vluchtelingenkampen.


New Stories Fundraising Fest, 29 augustus.
.