Focus: Noir: the Dark Side of Cinema
Verleidelijke vrouwen, sukkelige mannen

Touch of Evil
Filmhuis Den Haag richt de blik op de vreemdste eend in de Hollywood-bijt met dit programma van tien film noir-klassiekers plus drie neo-noirs.
Geen raadselachtiger categorie films dan film noir. Filmwetenschappers zijn het nog steeds niet eens over wat we eronder moeten verstaan. Is film noir een genre? Een esthetische stijl? Of een onzinlabel voor films die weinig met elkaar van doen hebben?
Zelfs over de periodisering is men het niet eens. Meestal houdt men het op een bepaalde categorie films die gemaakt zijn tussen 1942 tot 1958, maar de organisatoren van het programma Noir: The Dark Side of Cinema noemen de periode 1940-1950 het klassieke tijdperk van film noir. De onenigheid zal nog wel even duren.
Wel is men het erover eens dat film noir een mengeling is van Amerikaanse misdaadfilms, het vooroorlogse, Franse poëtisch realisme en het Duitse expressionisme. Het zijn films die sombere verhalen vertellen over zichzelf overschattende mannen, die verblind door verliefdheid op een femme fatale worden meegesleept in een misdaad. Met fatale afloop.
Zoals de sukkel in Billy Wilders Double Indemnity aan het einde verslagen vaststelt: “Ik vermoordde hem voor geld en een vrouw, maar ik kreeg het geld en de vrouw niet.” Treurig, maar esthetisch valt er veel te genieten van de schitterende zwart-witbeelden. Geen film noir zonder verregende nachtelijke straten, kringelende sigarettenrook, duistere en verleidelijk-zwoele blikken en rechercheurs met gleufhoeden.
Noir: The Dark Side of Cinema toont nog weer eens de meeslepende kracht van deze films, waarin veel mannelijke personages flink zouden opknappen van een bezoek aan een psychoanalyticus. Te zien zijn: Double Indemnity (Billy Wilder, 1944), Laura (Otto Preminger, 1944), Leave Her to Heaven (John M. Stahl, 1945), Gilda (Charles Vidor, 1946), In a Lonely Place (Nicholas Ray, 1950), Sunset Blvd (Billy Wilder, 1950), The Big Heat (Fritz Lang, 1953), The Night of the Hunter (Charles Laughton, 1955), The Killing (Stanley Kubrick, 1956) en Touch of Evil (Orson Welles, 1958). Naast deze klassiekers zijn drie op film noir geïnspireerde latere films te zien: Thief (Michael Mann, 1981), Hard Eight (Paul Thomas Anderson, 1996) en Strange Days (Kathryn Bigelow, 1995).
Noir: The Dark Side of Cinema | 14 februari t/m 5 maart 2025 | Filmhuis Den Haag