Focus: Nieuw menselijk filmfestival

Amina

Er is lef voor nodig om in deze tijd een nieuw filmfestival te beginnen. Dat heeft Feargal Agard.

We kennen duizendpoot Feargal Agard van de blog Humans of Film Amsterdam, die in 2018 en 2019 ook in de Filmkrant stond. Daarin vroeg Agard Amsterdammers op straat naar de invloed van een film op hun leven. Als spin-off van de blog is er nu de eerste editie van het Humans of Film Festival. Het festival, dat van 4 t/m 6 september in LAB111 wordt gehouden, vertoont zes lange documentaires en zeven korte fictiefilms met verhalen van mensen die in films zelden te zien zijn.

Het festival opent met het Braziliaanse Queen of Lapa (Theodore Collatos & Carolina Monnerat, 2019). De documentaire portretteert het leven van transgender-sekswerkers in Rio de Janeiro, die te maken hebben met stigmatisering en geweld. De documentaire Amina (Kivilcim Akay, 2019) illustreert aan de hand van de behandeling van een Senegalese textielarbeider in Istanbul racisme en vreemdelingenhaat in Turkije.

Ook te zien: What Happened to the Bees? (Adriana Otero, 2019), over twee bijenhouders in Mexico, die strijden voor een verbod op landbouwgif. Over het afleren van destructief mannengedrag gaat het in Boys Who Like Girls (Inke Achte, 2018). Een sociaal werker brengt jongens in de sloppenwijken van Mumbai bij dat mannelijkheid iets anders is dan machogedrag.

Naast de zes lange documentaires vertoont het festival zeven korte films uit Italië, Egypte, Engeland, Noorwegen, Peru, Turkije en Nederland. Daarnaast is er een randprogramma van Q&A’s met regisseurs en vertegenwoordigers van Amsterdamse organisaties, waaronder Beesupport, WellBeeing, Soet Heem, Operatie Periscoop, Who’s Right Festival en het Aidsfonds.


Humans of Film Festival, 4 t/m 6 september, Lab111, Amsterdam.