Focus: Nieuw filmtheater Bijlmer

Summer of Soul

Amsterdam Zuidoost is het enige Amsterdamse stadsdeel zonder filmtheater, maar dat is vanaf 2 oktober verleden tijd. Dan opent Bijlmerbios Film(t)huis de deuren. Voorlopig nog op bescheiden schaal, twee avonden per week. De bioscoop gaat van start met de swingende concertfilm Summer of Soul.

De Bijlmerbios kennen we sinds 2015 als de jaarlijkse openluchtbioscoop onder metrostation Kraaiennest. Het succes van deze vertoningen smaakte naar meer. Het heeft even geduurd maar inmiddels is voormalig kinderdagverblijf Lola Buitenpost verbouwd tot Bijlmerbios Film(t)huis. Elke donderdag- en zaterdagavond vertoont het filmhuis een arthousefilm, documentaire of een paar korte films. Ook biedt het een thuis aan filmmakers uit Amsterdam Zuidoost. De ambitie is dat Bijlmerbios Film(t)huis uitgroeit tot een volwaardig filmhuis.

De programmering bestaat uit films die een relatie hebben met de Bijlmer in brede zin. De openingsfilm Summer of Soul is daarvan een goed voorbeeld. De concertfilm bevat opnamen van een festival dat net als Woodstock in 1969 werd gehouden, maar in de vergetelheid raakte. Niet omdat het een minder spectaculair evenement was, maar omdat er zwarte artiesten optraden. De concertregistratie van het vijf weekenden durende festival in Harlem toont spetterende optredens van onder meer de grootheden B.B. King, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips en Stevie Wonder.

IJzerstek is ook de documentaire Martin Luther King vs. the FBI, die Bijlmer Film(t)huis later deze maand vertoont. De verbijsterende film doet uit de doeken hoe de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst de voorvechter van burgerrechten voor zwarte Amerikanen kapot probeerde te maken.


bijlmerbios.com