Focus: Nieuw animatiefestival Kaboom

Ella, Oscar & Hoo

Daar is hij dan: de eerste editie van het Kaboom Animation Festival, waarin de twee gefuseerde animatiefestivals Klik! en HAFF zijn opgegaan. Het verklaart dat het festival in Utrecht en Amsterdam wordt gehouden. In Utrecht richt het zich als Kaboom Kids van 9 t/m 12 november op familieanimatie, in Amsterdam van 13 t/m 17 november op animatie voor volwassenen.

Twee jaar geleden kreeg de beroemdste Nederlandse animator Michael Dudok de Wit voor The Red Turtle een Oscar-nominatie. Hij is vast met nieuw werk bezig, maar ondertussen zijn zijn illustraties in de prentenboeken Ella, Oscar & Hoo van Théo de Marcousin uit 2001 tot leven gekomen in de gelijknamige tv-serie (52 afleveringen van 11 minuten). Dudok is niet als animator of regisseur bij de serie betrokken, maar zijn illustraties vormen de visuele inspiratiebron. Op Kaboom Kids gaan vijf afleveringen van de serie in (Nederlandse) première.

Maar er is veel meer te zien op Kaboom Kids, dat wordt gehouden op meerdere Utrechtse locaties, waaronder Kinepolis en het Louis Hartlooper Complex. Er staan alleen al achttien speelfilms op het programma. Ook kunnen kinderen zelf aan de slag in workshops, onder andere over het maken van animatiefilmpjes.

Over naar Amsterdam, waar de bezoeker op de festivallocatie Westergas kan kiezen uit een overvol programma van bijna honderd korte animatiefilms (van één minuut tot een paar minuten), negen speelfilms, vijftien documentaires, dertien muziekvideo’s en bijna twintig virtual reality-werken. Wie nog tijd over heeft, kan naar de specials ‘Focus op Aardman’, ‘Focus op Zuid-Korea’, ‘100 jaar Nederlandse Animatie’ en ‘To Infinity and Beyond’. Het festival besluit met juryprijzen voor beste korte film, muziekvideo, documentaire en kinderfilm. Ook is er een publieksprijs voor beste lange fictiefilm.


kaboomfestival.nl