Focus: Naar het heelal in Artis

Artis de Partis op zoek naar planeet Sok

Artis is toch een dierentuin? Zeker, maar je kunt er nu ook naar de film: Artis de Partis op zoek naar planeet Sok. Voor het eerst sinds twintig jaar is dit weer een door Artis zelf geproduceerde kinderfilm. Met natuurlijk de knuffels Artis de Partis en Artis de Marsis. Met de stemmen van Raymonde de Kuyper, Wim T. Schippers en Michiel Romeyn.

Artis de Partis en Artis de Marsis? Niet iedereen zal dit iets zeggen, maar vaste Artis-bezoekers wel. Artis de Partis is een sokpop, de mascotte van Artis. De knuffel heeft een grappige geschiedenis, want hij werd ooit gevonden in Artis, waarna de dierentuin hem adopteerde en tot mascotte bombardeerde. Artis de Partis is naïef, kan niet praten, met als voordeel dat het geen meningen heeft, zodat iedereen met de knuffel uit de voeten kan. Artis de Marsis komt van Mars en is de mascotte van het Planetarium in Artis. André Kuipers nam de knuffel in 2012 mee op zijn ruimtereis naar het ruimtestation ISS. Natuurlijk is Artis de Marsis het vriendje van Artis de Partis.

Tot zover de achtergrond van de twee sokpoppen, die in Artis de Partis op zoek naar planeet Sok op zoek gaan naar, inderdaad, planeet Sok. Artis de Partis wil naar die planeet omdat hij dol is op sokken. Omdat hij niet kan praten, krijgt hij hulp van een pratende vinger (ja, die bestaan; met de stem van Wim T. Schippers) en een vertelstem (Raymonde de Kuyper). Met Artis de Marsis (Michiel Romeyn) en een meteoriet vliegt Artis de Partis door het heelal. Niet zomaar een reisje, want de twee sokpoppen reizen via de maan, de zon, Mars, Saturnus en de sterren tot aan de rand van de Melkweg. Na vijfentwintig minuten eindigt de film en belandt de kijker weer op aarde.

Artis de Partis op zoek naar planeet Sok bestaat uit een combinatie van beelden uit het Planetarium in Artis (sterrenhemel, maanoppervlak en planeten) en studiobeelden van de twee sokpoppen. In de film zit een cameo van de Jeugd van Tegenwoordig als ode aan hun nummer ‘Sterrenstof’ (“Zelfs als ik ooit deadde ben/Dan weet je dat ik ergens ben/Dan ben ik alsnog/in de lucht als sterrenstof”). De filmmuziek is van zanger en producer Benny Sings.

Countdown. Ready for take off!


Artis de Partis op zoek naar planeet Sok, vanaf 10 oktober dagelijks in het Planetarium; in de herfstvakantie doorlopende voorstellingen.