Focus: Muziekfilms in Hilversum

  • Datum 20-12-2018
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

Het is het einde van het jaar, dus tijd voor de Top 2000. Filmtheater Hilversum haakt er van 27 t/m 30 december op in met zes muziekfilms/documentaires. Uiteraard volop nostalgie (The Beatles, Callas), maar er zijn ook nieuwe films.

Wie nog eens wil zien hoe goed The Beatles live waren, moet The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years niet overslaan. Regisseur Ron Howard maakte een compilatie van 250 (!) optredens van de Beatles tussen 1963 en 1966. Iedereen kent vast wel de archiefbeelden van oorverdovend gillende meisjes bij optredens van The Beatles, zodat er van de muziek nauwelijks iets te horen was, maar Eight Days a Week schetst een ander beeld. De film bevat opnamen van optredens, die laten horen hoe goed The Beatles live waren. Recensent Gijsbert Kamer van de Volkskrant hoorde ‘een bezetenheid van een punkband.’

Wie ook goed was, was operazangeres Maria Callas. In Maria by Callas brengt Tom Volf met operaregistraties, nieuwsbeelden, homemovies, brieven en dagboekfragmenten een hommage aan de diva. Nostalgie van een andere orde is de succesvolle discofilm Grease (1978), waarin geloofwaardigheid geen prioriteit had: de toen 25-jarige John Travolta en bijna 30-jarige Olivia Newton-John spelen verliefde middelbare scholieren. Ook te zien: Les uns et les autres (1981) van Claude Lelouch. Wie dit drama ziet, krijgt nooit meer Ravels Bolero uit zijn hoofd. De bijna drie uur durende film volgt vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980. Allen krijgen met de oorlog te maken. De climax van het drama is een gala aan de voet van de Eiffeltoren, waar een danser zich uitleeft op de Bolero. De film was in 1981 een enorme arthousehit. Zoete wraak voor een filmmaker over wie het prestigieuze Franse filmtijdschrift Cahiers du Cinéma in 1960 na zijn debuutfilm Le propre de l’homme dit schreef: “Claude Lelouch – herinner deze naam, want u zult hem nooit meer horen.” Een andere criticus schreef: “De Franse cinema en het onschuldige publiek moeten tegen deze regisseur beschermd worden.” Het publiek dacht er duidelijk anders over.

Naast nostalgisch stemmende zijn er twee recente films te zien. In A Star Is Born (Bradley Cooper) laat Lady Gaga zien dat ze kan acteren en Bohemian Rhapsody wekt de geschiedenis van Queen, volgens sommigen te braaf, tot leven.

filmtheaterhilversum.nl