Focus: Nieuw muziekfestival Tilburg

Freakscene: The Story of Dinosaur Jr.

Met het Music Film Festival is Tilburg een nieuw festival rijker. Een muziekfestival met concertregistraties, portretten van bands en muzikanten, documentaires en fictiefilms. Maar ook met live muziek, interviews en workshops.

Je kunt als filmtheater of podium in je eentje een muziekfilmfestival organiseren, maar je kunt het ook samen doen. Dat hebben Poppodium 013, Cinecitta, Muziekpodium Paradox en Pathé Centrum in Tilburg gedaan. Het resultaat is het Music Film Festival. Applaus, want zo’n samenwerking zien we niet dagelijks in de filmwereld.

Op de eerste editie van het festival zijn vijftien films te zien, vaak met nagesprekken met regisseurs en muzikanten en live-optredens. Fijn dat op het festival films over de al eeuwen gevestigde namen in de popmuziek ontbreken. Wie de zoveelste film over The Rolling Stones of andere dinosauriërs in de rockmuziek verwacht kan het festival overslaan.

Een kleine greep uit het programma. Freakscene: The Story of Dinosaur Jr. vertelt het verhaal van Dinosaur Jr, in de jaren negentig een invloedrijke grungeband aan de Amerikaanse oostkust. De band was succesvol, toerde met onder andere Nirvana, maar ging ten onder aan ruzies over de muzikale koers: hoe commercieel mocht het zijn? Na vertoning is er een gesprek met Philipp Reichenheim, de regisseur van de film.

Bijzonder is de vertoning van Epica: Live at Paradiso, een concertregistratie uit 2006 van de Nederlandse metalband die nooit eerder te zien is geweest. De film wordt vertoond in het kader van het twintigjarig bestaan van de band, dat ook gevierd wordt met een live-optreden.

Aandacht is er ook voor de locale popgeschiedenis met RK Veulpoepers BV (Frank van Osch & Joris Hendrix, 2020), een documentaire over de gelijknamige, in 1976 in Hilvarenbeek opgerichte, anarchistische band. De groep richtte zich tegen de gevestigde orde met teksten als: “Wij Beatrix is de moeder van Holland/Waakt over ons elke dag en nacht/En onze regering die gaat wel om/Betalen blij de parels en pracht.” Na de vertoning van de film praten oud-muzikanten en de regisseur van de film over het roemruchte verleden van de band.

Er valt nog veel meer te beleven, zoals de documentaire Trance (Emilio Belmonte) over Jorge Pardo, de fluitist en saxofonist in het legendarische flamenco-sextet Paco de Lucia. Na vertoning van de film is er een optreden van het Trio Flamenco Jorge Prado.

Babyboomers op zoek naar de ultieme nostalgie moeten Stamping Ground (Hans Jürgen Pohland & George Sluizer) gaan zien, de registratie van het legendarische Holland Pop Festival in Kralingen in 1970. Muzikant Robert Jan Stips was erbij en vertelt na de film over zijn ervaringen.


Music Film Festival | 2 t/m 4 september | 013/Cinecitta/Paradox/Pathé Centrum, Tilburg