Focus: Moedig drama over Oekraïne

Butterfly Vision

Iedereen weet dat in oorlogen de waarheid als eerste sneuvelt. Moedig dat de Oekraïense filmmaker Maksym Nakonechnyi met Butterfly Vision ook onaangename Oekraïense waarheden durft te laten zien. Movies that Matter on Tour vertoont de film in een groot aantal filmtheaters.

Butterfly Vision (Bachennya metelyka) speelt zich af in de periode voordat de Russen op 24 februari 2022 heel Oekraïne binnenvielen. Vanaf de inval op de Krim in 2014 tot vorig jaar beperkte de oorlog zich tot het oosten van Oekraïne; in de rest van het land werd niet gevochten.

Butterfly Vision voert tegen die achtergrond de Oekraïense militair en dronepiloot Lilia op, die in de Donbas door de Russen krijgsgevangen is gemaakt. Als ze na twee maanden door een gevangenenruil vrijkomt, haalt de media haar binnen als een heldin, maar de aandacht is van korte duur. Ze is getraumatiseerd en zwanger van een Russische bewaker die haar verkrachtte. Haar door wraakgevoelens gedreven man ziet ze veranderen in een gewelddadige racist, die met een extreemrechtse paramilitaire groep een Roma-kamp aanvalt. Pijnlijk is ook de scène waarin een buschauffeur weigert om Lilia gratis te vervoeren – een recht van veteranen – omdat hij al twee gratis veteranen aan boord heeft. Dat bijna alle passagiers in de bus de chauffeur daarin steunen is dubbel pijnlijk.

Butterfly Vision illustreert dat toen de oorlog zich nog alleen in Oost-Oekraïne afspeelde niet elke Oekraïner zich erbij betrokken voelde. In die periode leek een totale Russische oorlog tegen Oekraïne nog nauwelijks voorstelbaar. Inmiddels is de film ingehaald door de nog gruwelijker werkelijkheid. Voor geen Oekraïner valt de oorlog nog te negeren en het land is verenigd in patriottisme. Veteranen zijn nu helden die door geen buschauffeur geweigerd worden. Ook is zeker dat er nog gruwelijker films zullen komen dan Butterfly Vision.


Movies That Matter on Tour | Nog t/m 27 februari | In zestien filmtheaters