Focus: Movies that Matter 2024

Mensenrechten in het middelpunt

The Burdened

Het mensenrechtenfestival Movies that Matter pakt ook dit jaar uit met een omvangrijk programma. Ruim negentig films zijn te zien.

Wie het Movies that Matter Filmfestival al eens bezocht, weet wat hij kan verwachten: films over mensenrechtenschendingen, maar ook over de veerkracht van mensen in vaak hopeloze situaties. Die veerkracht is te vinden bij de twee kinderen in openingsfilm Photophobia van de Slowaakse filmmakers Ivan Ostrochovsky en Pavol Pekarcik. De documentaire volgt een twaalfjarig jochie dat met zijn familie dagenlang in een metrostation in het Oekraïense Charkov schuilt voor Russische aanvallen. De film volgt hem door de neonverlichte metrogangen vol angstige mensen, maar als het jochie vriendschap sluit met een ander kind, ziet de wereld er plotseling prettiger en speelser uit.

Het festival is opgebouwd uit een aantal competities, met als belangrijkste de twee internationale Grand Jury Competities – één voor documentaire en één voor fictie. Beide tellen acht films. Photophobia dingt mee naar de Grand Jury Award voor beste documentaire. In de fictiecategorie zit onder andere de speelfilm The Burdened (Amr Gamal). Het in Jemen spelende drama draait om een echtpaar dat als de vrouw zwanger is van hun vierde kind beseft dat ze dit niet zullen kunnen (op)voeden. De man ziet abortus als enige mogelijkheid, maar in een land met een van de strengste abortuswetgevingen ter wereld is dat niet eenvoudig.

Naast de Grand Jury Competion zijn er de competities Activist (films over mensenrechtenactivisten), Camera Justitia (films over de juridische strijd voor mensenrechten), Students’ Choice (studentenfilms) en Dutch Movies Matter. In laatstgenoemde competitie strijden negen films om de Dutch Movies Matter Award. Die films zijn: Als ik mijn ogen sluit (Pieter van Huijstee), De wereld van Carlijn (Ariane Greep), Zonen zonder vaders (Tessa Louse Pope), Eddy’s oorlog (Joost van der Valk), The Border Crossed Us (Loretta van der Horst), De heilige drie-eenheid (Martijn van der Griendt), Russia vs Lawyers (Masha Novikova), The Insides of Our Lives (Misja Pekel & Marleen van der Werf) en Nice Ladies (Mariia Ponomarova). Op 30 maart weten we welke van deze films de maker(s) vijfduizend euro bezorgt.


Movies that Matter | 22 t/m 30 maart 2024 | Filmhuis Den Haag/Theater aan het Spui, Den Haag | Satellietlocaties in Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn en Maastricht.