Focus: Motel Opgedoekt

Willy 1er

Opgedoekt kennen we sinds vijf jaar als zwervende filmvertoner in Utrecht. De spannende grap was tot nu toe dat pas kort van tevoren bekend werd gemaakt waar een film werd vertoond. Leuk, maar logistiek ook lastig. Daarom worden onder de naam Motel Opgedoekt voortaan op meerdere dagen films vertoond op een ongebruikelijke locatie.

Wie de filmvoorstellingen van Opgedoekt de afgelopen vijf jaar heeft bezocht, heeft in Utrecht veel locaties leren kennen die niet meteen aan film doen denken. Bijvoorbeeld een autogarage en een klimhal. Bijzondere plekken. Dat verandert niet nu Opgedoekt onder de naam Motel Opgedoekt verder gaat. Het verschil is dat één locatie voor meerdere vertoningen wordt gebruikt.

La helada negra

De eerste vier vertoningen dit jaar zijn in Proeflokaal vandeStreek. Een keer per maand is er tussen de ketels van de brouwerij een vergeten of niet eerder uitgebrachte film te zien. Dat elke film gekoppeld wordt aan een speciaal biertje ligt voor de hand. De eerste twee filmvertoningen zijn inmiddels gehouden, zodat er nog twee op het programma staan. Op 29 februari is dat La helada negra, de tweede film van de Argentijnse regisseur Maximiliano Schonfeld. In het mysterieuze plattelandsdrama belandt een jonge Argentijnse vrouw in een voornamelijk uit mannen bestaande, verarmde boerengemeenschap die van Wolga-Duitsers afstamt. Door haar aanwezigheid fleuren niet alleen de mannen op, maar ook de gewassen op het veld. Een mysterieuze ziekte die de planten doet verdorren verdwijnt en alles groeit en bloeit weer. Geen wonder dat de jonge vrouw door de gemeenschap wordt gezien als een heilige. Wat Schonfeld met zijn serene pastorale wil zeggen, mag de kijker zelf uitzoeken. Een eerbetoon aan de geheimzinnige kracht van vrouwen? De opvatting dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij begrijpen?

Op 28 maart staat de Franse film Willy 1er (‘Willy de Eerste’) op het programma in vandeStreek. In de in Normandië spelende tragikomedie verlaat een vijftigjarige straatveger na de zelfmoord van zijn tweelingbroer eindelijk het ouderlijke huis. Hij trekt naar een stadje in de buurt om een nieuw leven te beginnen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de man is een vriendelijke simpele ziel, voor wie de wereld een maatje te groot is. De vier (!) scenaristen en regisseurs van de film (Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma, Marielle Gautier en Hugo P. Thomas) hebben geen uitlachfilm gemaakt, maar een inlevend portret van een naïeve en kinderlijk vastberaden man.


Motel Opgedoekt, Proeflokaal vandeStreek.