Focus: Marlon Brando 100

Acteerkanon

A Streetcar Named Desire

Honderd jaar geleden werd Marlon Brando geboren. Het herdenken waard omdat er een acteren vóór en ná Brando is. Door zijn method acting spatten in zijn films de rauwe emoties van het doek. Lab111 en FilmHallen in Amsterdam en Filmkoepel in Haarlem vertonen films met de acteur.

Die rauwe emotionele intensiteit van Brando in A Streetcar Named Desire had het bioscooppubliek in 1951 nog niet eerder gezien. Als Stanley Kowalski straalt hij in de verfilming van Tennessee Williams’ toneelstuk dierlijk-gewelddadige dreiging en broeierige erotiek uit. Zijn personage is een snelkookpan vol emoties.

De impact die Brando op het bioscooppubliek had, laat zich nu, na decennia method acting in Hollywood, nog moeilijk navoelen, maar was gigantisch. Brando opende een deur waar na hem tientallen acteurs doorheen gingen. Geen James Dean zonder Brando, maar ook geen Al Pacino, Robert De Niro, Jack Nicholson en Daniel-Day Lewis.

Misschien niet toevallig allemaal mannen, omdat actrices het zich moeilijker kunnen veroorloven om zich weken-, soms maandenlang, op en buiten de set, onder te dompelen in een personage. Nathalie Portman noemde method acting in een interview eerder dit jaar een luxe die vrouwen zich niet kunnen veroorloven. Met een verwijzing naar haar rol van Jackie Kennedy in Pablo Larraíns Jackie: “Ik denk niet dat kinderen of partners erg begripvol zouden zijn als iedereen mij de hele tijd Jackie Kennedy zou moeten noemen.”

Method acting heeft waarschijnlijk zijn beste tijd gehad, maar wie de spectaculaire geboorte ervan wil zien kan terecht bij Brando. De FilmHallen en Filmkoepel vertonen A Streetcar Named Desire en On the Waterfront (1954), Brando’s beste films met regisseur Elia Kazan. Lab111 vertoont naast deze twee films ook The Wild One (1953), Guys and Dolls (1955), The Fugitive Kind (1960), The Chase (1966), The Godfather (1972) en Apocalypse Now: Final Cut (1979).


Marlon Brando 100 | 18 april t/m 5 mei 2024 | Lab111, Amsterdam
Focus: Elia Kazan/Marlon Brando | 4 t/m 30 april 2024 | De Filmkoepel, Haarlem
A Streetcar Named Desire en On the Waterfront | 4, 5 en 6 april 2024 | De Filmhallen, Amsterdam