Focus: De open blik van Het Maghreb Film Festival

The Women in Block J
Het Maghreb Film Festival begint een mooie traditie te worden. De vierde editie van het door Hakim en Karim Traïdia opgezette festival vertoont vijfentwintig lange en korte films uit Marokko, Tunesië en Algerije.
Kunnen films bijdragen aan een betere samenleving? Karim en Hakim Traïdia weten zeker van wel. Hun Maghreb Film Festival wil met het thema uitsluiting de ogen openen voor de destructieve gevolgen van het buitensluiten van groepen mensen. Het festival wil, in de woorden van Hakim, “een venster op de wereld openen, waarbij we zicht krijgen op wat we niet altijd zien en zeker niet beseffen”. Anders gezegd: “Een film kan het verschil maken en bewustwording is altijd de eerste stap naar verandering. We moeten uitsluiting altijd zien te voorkomen en begrip voor elkaar hebben.”
Geen geringe ambitie, maar Hakim spreekt uit ervaring, want als jochie in een Algerijns dorpje leerde hij “via het scherm in de bioscoop dat de wereld zoveel groter is dan je kunt zien”.
Het Maghreb Film Festival kijkt naar de wereld van Tunesië, Marokko en Algerije, drie van de vijf Maghreb-landen. Het doet dat met vijfentwintig films, waaronder twaalf speelfilms van onafhankelijke filmmakers, die geen van alle in Nederland te zien zijn geweest:
- Dernier Round (Mohamed Fekrane), over een jongen die als prijsbokser geld wil verdienen voor de levensgevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee naar Europa.
- L’esclave (Abelilah El Jaouhary), over een vreemdeling die in een Marokkaans dorp zich als slaaf aanbiedt en een meester zoekt.
- Argu (Omar Belkacemi), over een dorpsjongen die door zijn afwijkende gedrag door de andere bewoners voor gek wordt aangezien en het dorp wordt uitgejaagd.
- Even God Won’t Forgive (Karim Berrhouma), over een seriekindermoordenaar in de jaren tachtig in Tunesië’.
- Halim Erraad (Mohamed Benabdallah), over een twintiger met een mentale stoornis die door de samenleving wordt afgewezen en verstoten.
- La vie d’après (Anis Djaad), over een weduwe en haar zestienjarige zoon die door roddels hun dorp moeten verlaten en een nieuw bestaan in de stad moeten opbouwen.
- Les femmes du pavillon J (Mohamed Nadif), over drie patiënten en een verpleegster in een psychiatrische inrichting die vrienden worden.
- Moez (Mohamed Ali Nahdi), over een licht-criminele twintiger die na een ontmoeting met een religieuze extremist op een politiebureau veranderd in een meedogenloze terrorist.
- Papillon d’or (Adelhamid Bouchnak), over een politieman met een bloedig verleden die door een reis met een jochie weer richting vindt in het leven.
- Soula (Salah Issaad), over een door haar familie verstoten alleenstaande moeder die in een gewelddadige spiraal belandt.
- L’oasis des eaux gelées (Raouf Sebbahi), over een getrouwd stel dat op het punt van scheiden staat als bij hem kanker wordt geconstateerd.
- The Sons of the Lord (Imen Ben Hassine), over een arts die valse autopsierapporten schrijft en voor een gewetensdilemma staat als hij een dode moet onderzoeken die hij kent.
Een aantal regisseurs en acteurs van deze twaalf films zijn op het festival aanwezig.
Naast het programma voor volwassenen is er op 9 maart het Maghreb Film Festival Junior. Op het programma staan filmvertoningen voor leerlingen van scholen in Haarlem en omgeving. Ook geeft Hakim workshops over het maken van films.
Wie niet alleen films wil zien, maar daadwerkelijk wil bijdragen aan het verminderen van ellende op de wereld vindt op de website van het festival een oproep van Child Houses. De NGO die zich inzet voor kinderen en tieners in conflictgebieden vraagt om geld te doneren ‘voor de opvang van de allerkleinste slachtoffertjes van de aardbeving in Syrië’. Het doet beseffen dat in deze barre tijd voor veel mensen, meer dan films, geld het verschil maakt.
Maghreb Film Festival | 9 t/m 12 maart | De FilmKoepel/De Schuur/De Pletterij/Circus Hakim, Haarlem | selectie in De Balie, Amsterdam