Focus: Lustrum Parool Film Festival

I Am Zlatan

Het was een gok vijf jaar geleden om als krant een filmfestival te beginnen, maar het heeft goed uitgepakt voor Het Parool. Het festival beleeft van 28 t/m 31 oktober met als centrale locatie Het Ketelhuis zijn eerste lustrum. De speelfilm I Am Zlatan is de openingsfilm. In de dagen erna zijn voorpremières te zien van films die imponeerden op de filmfestivals van Cannes, Berlijn, Toronto en Venetië.

Voetballiefhebbers zullen meteen weten wie met Zlatan wordt bedoeld: natuurlijk Zlatan Ibrahimovic, de in 1981 als zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder in Zweden geboren voetballer, die als negentienjarig talent van voetbalclub Malmö naar Ajax kwam. Het leidde niet tot een innige verhouding tussen Ajax en Ibrahimovic. Over zijn talent was geen discussie – bij NAC worden sommige (oud-)spelers nog zwetend wakker als ze zich Ibrahimovic’ wonderdoelpunt herinneren waarbij hij langs vier man dartelde – maar wel over zijn eigengereidheid. Na drie jaar vertrok Ibrahimovic naar Juventus, en de beste Zweedse voetballer ooit speelde vervolgens nog voor Inter en AC Milan, Barcelona, Paris Saint Germain en Manchester United. In 2018 begon hij bij LA Galaxy aan een Amerikaans avontuur. Vorig jaar keerde hij terug naar Europa en sindsdien voetbalt hij weer bij AC Milan.

I Am Zlatan is een speelfilm van de Zweedse regisseur Jens Shögren over Ibrahimovics’ ontwikkeling van jochie in een gebroken gezin tot stervoetballer. Hij wordt gespeeld door twee acteurs: Dominic Andersson Bajraktati speelt hem als elfjarige, Granit Rushiti als jongvolwassene op weg naar een glanzende carrière. Naast deze acteurs zijn we ook benieuwd naar de rol van Gijs Naber als toenmalig Ajax­trainer Ronald Koeman.

Het vierdaagse festival vertoont vervolgens een selectie voorpremières uit het bioscoopaanbod van de komende maanden, met onder meer Cannes-opener Annette van Leos Carax, Pedro Almodóvars Madres paralelas dat het filmfestival van Venetië opende, Zhang Yimou’s One Second en Sharif Korvers Nederlanddse Oscar-inzending Do not Hesitate.


Parool Film Festival | 28 t/m 31 oktober, Het Ketelhuis, Amsterdam