Focus: Limburgse filmcultuur

Het kruis van Tegelen

Dat er op filmgebied veel gebeurt in Limburg kan iedereen constateren op de zesde editie van het Limburg Film Festival. Er zijn vijftig korte en lange Limburgse films te zien. De documentaires Het kruis van Tegelen (Hans Heijnen) en Candy: A Skater’s Mind (Ruud Lenssen) openen het festival.

Laat het maar aan Hans Heijen over om schurende conflicten in gemeenschappen bloot te leggen. Klassiek is zijn documentaire Bokken en geiten (1998), over twee rivaliserende fanfarekorpsen in het Limburgse stadje Thorn. In Het kruis van Tegelen gaat het over een richtingenstrijd bij de vijfjaarlijkse opvoering van de Passiespelen in Tegelen. Aanhangers van een zo authentiek en traditioneel mogelijke opvoering staan tegenover vernieuwers. Maar de film volgt ook een aantal spelers voor wie het lijden in het stuk geen religieuze ver-van-hun-bed-show is, maar iets dat ze uit eigen ervaring kennen.

De tweede openingsfilm is Candy: A Skater’s Mind van Ruud Lenssen, die eerder de aangrijpende documentaire Wei (2019) maakte over zijn dementerende vader. In Candy volgt de filmmaker skateboarder Candy Jacobs in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Haar droom op een medaille valt in duigen als ze positief test op corona. De film toont de desillusie en het weer overeind krabbelen.

Naast de openingsfilms staan er nog bijna vijftig films op het programma. Veel korte films, maar ook een aantal langere. Daaronder de documentaire Echo (Ingrid Kamerling), die de relatie onderzoekt tussen tbs-patiënten en hulpverleners. De documentaire Mijn Landbouwbelang (Frank van Valderen, Levon Lois, Hans van Hezik & Michiel Ubels) gaat anders dan de titel doet vermoeden niet over de agrarische sector, maar over één van de laatste Nederlandse krakersbolwerken in Maastricht. Vijf jaar volgden de makers de bewoners. De documentaire ’t Verdreet van vastelaovend (Frank van Osch) portretteert de Limburgse treurnis vorig jaar over het niet doorgaan van het carnaval. Geen feestende massa, maar lege straten en herinneringen aan betere tijden. Die dit jaar weer terugkeerden, omdat carnaval weer gevierd kon worden.


Limburg Film Festival | 21 t/m 24 april | Filmtheater De Nieuwe Scene, Venlo