Focus: Lekker kort

Ook een hekel aan films die te lang duren? Die kans loop je niet op het Très Court International Film Festival, dat op 12 en 16 juni in het Ketelhuis wordt gehouden. De internationale selectie van 38 filmpjes vraagt in totaal niet meer dan twee uur van je leven.

Zo kan het ook: de filmpjes in het Très Court International Film Festival duren maximaal vier minuten. Ze zijn afkomstig uit alle mogelijke genres: van documentaire tot animatie, van fictie tot muziekvideo. In Nederland is het programma te zien in het Ketelhuis, maar buiten ons land in dezelfde periode in nog dertig landen. Alleen al in Frankrijk vertonen bioscopen in honderd steden de selectie. Dat het festival, dat voor de 21e keer wordt gehouden, een Frans initiatief is, is goed zichtbaar in het programma: van de 38 films zijn er 15 van Franse makelij. De overige filmpjes komen uit Spanje (7), Duitsland (2), de Verenigde Staten (4), Groot-Brittannië (1), Portugal (1), Turkije (2), Noorwegen (1) Australië (1), Argentinië (1), Taiwan (1), Brazilië (1) en Canada (1).

Inderdaad: geen films uit Nederland. Dat kan alleen maar liggen aan Frans chauvinisme, want de Nederlandse korte film staat internationaal op hoog niveau. Wie herinnert de Fransen aan het prijswinnende werk van Job, Joris & Marieke, die een Oscarnominatie kregen voor A Single Life (2014) en dit jaar met Kop op de International Emmy Kids Award wonnen?


ketelhuis.nltrescourt.com