Focus: Korte films in Leiden

All the Crows in the World

Leiden Shorts Film Festival onderscheidt zich van veel andere festivals doordat het gelooft in film als middel voor sociale verandering. Ook neemt het festival diversiteit en inclusiviteit serieus in de organisatie en programmering. Op de veertiende editie zijn bijna honderd films uit vijftig landen te zien.

De meeste festivals richten zich op de beste films in de wereld. Dat doet Leiden Shorts ook, maar het kijkt met nog een criterium naar het programma: het selecteert films over ondergerepresenteerde groepen in de samenleving. De ambitie van het festival is om met andere festivals en invloedrijke figuren in de internationale filmwereld deze groepen in korte films zichtbaarder te maken.

De veertiende editie telt zestien themaprogramma’s. Elk bevat zes á zeven films en duurt ongeveer één á anderhalf uur. Een paar programma’s eruitgelicht. In Smells Like Teen Spirit draait het om het ingewikkelde proces dat opgroeien heet; in Rage Against the Colonial Machine gaat het om de invloed van het kolonialisme op de wereld van vandaag; Riot! bevat politieke films over staatscontrole en gewelddadig staatsoptreden; en in Meta-versus-Me draait het om de invloed van technologie op ons leven.

Naast de themaprogramma’s zijn er een internationale, nationale en een studentencompetitie, een programma met publieksfavorieten en een programma met de winnaars van het festival. Te zien in de diverse programma’s zijn een flink aantal internationale prijswinnaars. De Hongkong-film All the Crows in the World (Yi Tang, 2021) won in Cannes de Gouden Palm voor korte film. Het Libanese Warsha (Dani Bdeir, 2022) won de prijs voor beste internationale korte fictie op het Sundance Festival. Handbook (Pavel Mozhar, 2021) was winnaar van de prijs voor beste korte film op IDFA. Het Portugese Becoming Male in the Middle Ages (Pedro Neves Marques, 2022) kreeg de prijs voor beste korte film op IFFR. En My Uncle Tudor (Olga Lucovnicova, 2020) ten slotte won de prestigieuze European Film Award voor beste korte film.

Natuurlijk wordt er op Leiden Shorts ook gepraat. Dat gebeurt onder andere in een paneldiscussie en een work­shop over analoge film en in Q&A’s met filmmakers.


Leiden Shorts | 9 t/m 12 juni | Diverse locaties, Leiden