Focus: Leiden in het kort

Baba

Wel of geen festival dit jaar? Bij Leiden Shorts, de nieuwe naam van het festival Leiden International Short Film Experience, kwam van uitstel geen afstel. Dit voorjaar ging het festival niet door, maar het wordt van 10 t/m 13 september alsnog gehouden. Te zien zijn ruim honderd korte films. Ook is er een uitvoerig randprogramma.

Covid-19 eist sinds dit voorjaar alle aandacht op, maar dat wil niet zeggen dat andere problemen niet meer bestaan. Zo is het klimaatprobleem nog even nijpend. Leiden Shorts is het niet vergeten en richt er onder de titel Climate (In)Justice met een themaprogramma de aandacht op. Het doel is te laten zien hoe de klimaatverandering mondiale ongelijkheden verergert. Juist landen waarin nu al te weinig regen valt en waar grote delen van de bevolking in armoede leven, krijgen de meeste klimaatellende te verduren. Over dit onderwerp zijn films te zien, maar er wordt ook over gediscussieerd, waarbij zaken als greenwashing, fast fashion en activisme aan de orde komen. Naast dit debat zijn er Q&A’s met filmmakers, workshops en lezingen.

Laten we de (korte) films niet vergeten. Op Leiden Shorts (hoofdlocatie Het Kijkhuis) zijn er ruim honderd te zien uit alle delen van de wereld. Daaronder de essayfilm Here and There, waarin Melisa Liebenthal de betekenis van het begrip thuis onderzoekt aan de hand van het migratieverleden van haar familie, waarin Hitlers Duitsland en Mao’s China een rol spelen. De film dingt mee naar de prijs voor beste studentenfilm.

Een kandidaat in de internationale competitie is Flesh van de Braziliaanse Camila Kater. In de met animatiescènes gelardeerde documentaire praten vijf vrouwen uit verschillende leeftijdsgroepen over de relatie met hun lichaam. De Nederlandse documentaire Baba (Lisa Konno en Sarah Blok) portretteert een van de eerste Turkse immigranten in de Nederlandse culturele sector. De man is een migrant die migratie nooit als complex heeft ervaren. Die opvatting hoor je zelden.


Leiden Shorts, 10 t/m 13 september, Het Kijkhuis, Leiden.