Focus: Kunst in filmtheaters

The Prado Museum: A Collection of Wonders

Geen zin om deze zomer in lange rijen voor musea te staan? De serie Arts in Cinema biedt een alternatief met documentaires over gerenommeerde musea en schilders, onder wie Renoir, Degas, Klimt en Schiele en Picasso.

Kunst kijken zonder ver te hoeven reizen, timeslots en gedrang. Dat is het idee achter Arts in Cinema. Of zoals het op de site staat: ‘Arts in Cinema is een serie spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars.’ Die bevlogen kunstenaars moeten blijkbaar wel dode kunstenaars zijn, want van de negen documentaires die Arts in Cinema dit jaar aan filmtheaters aanbiedt, gaat er niet één over een nog levende kunstenaar. Voor zulke films moeten we elders zijn, maar voor de gecanoniseerde kunstenaars van Arts in Cinema kunnen we in een groot aantal filmtheaters terecht. Te zien zijn: Degas: Passion for Perfection, Klimt & Schiele: Eros and Psyche, Renoir: Revered and Reviled, Young Picasso en Waterlilies of Monet: The Magic of Water and Light.

Wie in Arts in Cinema meteen een compleet museum wil bezoeken, moet naar The Prado Museum: A Collection of Wonders gaan, waarin de kijker door het museum in Madrid wordt rondgeleid. Alle genoemde films zijn in teveel filmtheaters te zien om hier te kunnen noemen. Raadpleeg de site van Arts in Cinema.

Monet staat overigens ook centraal op het Monet Art Festival in Zaandam. Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam. Later schreef hij in een brief aan zijn collega Pisarro een zinnetje dat Zaandam-promotors niet kunnen laten liggen: “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven.”


artsincinema.nl | monetartfestival.nl