Focus: Kritische stedenplanners

  • Datum 03-10-2018
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

The Experimental City

Laat het formuleren van utopische statements maar aan architecten over. Sommigen zijn daarin beter dan in het ontwerpen van leefbare gebouwen. Dat zal ook weer te merken zijn op het Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR), dat met een kritische blik naar het werk van stedenplanners en architecten kijkt.

De tiende editie, die van 10 t/m 14 oktober in LantarenVenster in Rotterdam wordt gehouden, staat in het teken van ‘Building Happiness’. De gedachte erachter is dat het roer om moet. In de woorden van de organisatoren: "De toeristenindustrie draait op volle toeren en steden met aansprekende architectuur worden overspoeld door een miljoenenpubliek. Ondertussen groeit het besef dat ons vooruitgangsdenken niet meer is los te zien van destructieve neveneffecten: klimaatverandering, sociale ongelijkheid, culturele conflicten en terreur."
De hamvraag op het festival is een sociale: "Is het maakbaar geluk en de leefbare stad slechts voor een klein deel van de wereldbevolking bereikbaar of liggen er kansen voor iedereen?" Een fijne kluif om over na te denken, vinden de organisatoren, die huiswerk voor hun vakgenoten hebben: "Welke scenario’s zijn er te bedenken voor een sociaal gelijkwaardige samenleving en welke rol spelen filmmakers, ontwerpers, planners, wetenschappers en politici hierin?" Wie nieuwsgierig is naar de antwoorden, moet het festival bezoeken, dat vooral kritische documentaires vertoont over de invloed van stedenbouwkundige ontwikkelingen op de samenleving.
Het festival opent 10 oktober overigens niet in LantarenVenster, maar in het Hofpleintheater in Rotterdam met The Experimental City (Chad Freidrichs, 2017). De documentaire gaat over het grootse, volgens sommigen megalomane, plan in de jaren zestig om op het platteland van Minnesota de stad van de toekomst te bouwen. Wat is ervan terecht gekomen? Na afloop is er een Q&A met de maker. De rest van het programma is op dit moment van schrijven nog niet bekend. Wel is bekend dat het tienjarige jubileum wordt opgeluisterd met een terugblik op de beste films uit de festivalgeschiedenis.

affr.nl