Focus: Korte film Martin Scorsese over lockdown

Director/Producer Martin Scorsese on the set of THE WOLF OF WALL STREET, from Paramount Pictures and Red Granite Pictures. TWOWS-06171R

Ook Martin Scorsese zit al weken in lockdown in New York. Op verzoek van BBC 2 heeft hij een kort filmpje gemaakt over zijn ervaringen. De filmmaker hoefde er de deur niet voor uit, want hij stelde de film samen uit fragmenten uit klassiekers. Vanavond om 19.00 uur te zien op BBB 2.

Hoe maak je toegankelijke en toch niet kinderachtige geschiedenisprogramma’s op de tv? Laat dat maar aan de Britten over. Historica Mary Beard maakt al een jaar of tien sprankelende en spraakmakende geschiedenisdocumentaires voor de BBC. Conservatieven haten haar om haar scherpe aanvallen op de dominante mannencultuur. “In het vrouwen het zwijgen opleggen heeft de westerse cultuur duizenden jaren ervaring”, stelt Beard nuchter vast tegenover mannen die de westerse cultuur als superieur zien. In Nederland kennen we haar van haar boek Vrouwen en macht, de vertaling van haar manifest Women and Power.

De even erudiete als strijdbare Beard belandde zoals iedereen de afgelopen maanden in lockdown. Ze gebruikte de opsluiting in haar huis voor een zevendelige serie programma’s van een half uur over de coronacrisis. Onder de titel ‘Lockdown Culture with Mary Beard’ ging het de afgelopen weken onder meer over de invloed van de door de crisis herontdekte waarde van de natuur in de kunst, de mogelijke invloed van de crisis op de literatuur en de rol van muziek in de crisis. Vanavond om zeven uur is de laatste aflevering. Daarin onderzoekt Beard het verband tussen risico, cultuur en creativiteit. Aan het woord komt onder andere regisseur Lee Daniels (Precious, The Butler), die in het stilvallen van Hollywood een ‘radicale creatieve kans ziet voor filmmakers’. Hoe hij zich dat precies voorstelt, horen we vanavond. Oorlogsfotograaf Don McCullin praat over het in de waagschaal stellen van zijn leven om de wereld met de neus op oorlogsgruwelen te duwen. Is dat het risico waard?

Maar de grootste trekker van het programma vanavond is Martin Scorsese, die in zijn appartement in New York een korte film maakte over zijn lockdownervaring. Aan de hand van fragmenten uit klassiekers, waaronder Hitchcocks The Wrong Man, reflecteert Scorsese op het verplichte binnenblijven. Beard heeft het filmpje alvast gezien en werd getroffen door Scorseses onder invloed van de crisis veranderende filmblik. “Wat echt bijzonder is, is dat dit grote, lichtende Hollywoodvoorbeeld ons door de lens van onze netelige situatie weer fris naar Hitchcock laat kijken.” De opsluiting leerde Scorsese ook iets anders: “Dit is de essentie: de mensen van wie je houdt. In staat zijn om voor hen te zorgen en zoveel als je kan bij hen te zijn.”

Lockdown Culture with Mary Beard, vanavond 19.00 uur BBC 2