Focus: Kattenfilmpjes

CatVideoFest 2020

Waarom is er wel een internationale kattendag maar geen internationale hamsterdag? Het is maar een van de vragen die opkomen bij het CatVideoFest, het kattenfilmpjesfestival, dat op 8 augustus, internationale kattendag, wordt gehouden. Vijf filmtheaters vertonen de festivalcompilatie van ‘allerleukste’ kattenfilmpjes.

Gevaarlijk onderwerp, kattenfilmpjes, want je valt erbij om van het lachen of je haat deze filmpjes als infantiele projecties van menselijke gedrag en emoties op katten. Bij de kattenfilmpjeshaters zijn het niet de katten die irriteren, maar de mensen die het grappig vinden om een kat in mallotige situaties te zien. De kattenfilmpjesliefhebbers zien de haters als in een pot azijn gevallen chagrijnen, die katten en kattenliefhebbers het licht in de ogen niet gunnen. Never the twain shall meet.

Wie dol is op kattenfilmpjes kan zijn hart ophalen bij het CatVideoFest, een internationaal evenement dat een compilatie is van de ‘allerleukste kattenfilmpjes’. De compilatie is samengesteld ‘uit ontelbare uren van unieke ingezonden filmpjes, animaties, muziekvideo’s en natuurlijk de klassieke internetfilmpjes’.

De compilatie wordt overal op de wereld op Internationale Kattendag vertoond, waarbij een deel van de opbrengst naar dierenwelzijn, lees: kattenwelzijn, gaat. “Is er een beter excuus om gezellig samen te komen dan samen naar katten te kijken?”, is een vraag van de organisatoren waarover je lang kunt nadenken. Vijf filmtheaters vertonen op of rond Internationale Kattendag de door distributeur Cinema Delicatessen uitgebrachte compilatie: The Movies (Amsterdam), Forum Groningen, Cinecenter (Amsterdam), Filmtheater Hilversum en de Verkadefabriek in Den Bosch.


cinemadelicatessen.nl