Focus: Kaboom Animation Festival

Belle

De tijd dat animatie gezien werd als uitsluitend iets voor kinderen ligt al een hele tijd achter ons. Het Kaboom Animation Festival toont ook dit jaar de enorme diversiteit aan genres, stijlen en thema’s in de animatiewereld.

Animatie is booming. Dat blijkt alleen al uit de twaalfhonderd inzendingen uit alle delen van de wereld voor het Kaboom Animation Festival. Uit dat enorme aantal selecteerde het festival voor de lange film competitie acht films, waaronder Waar is Anne Frank van de Israëlische filmmaker Ari Folman.

Het verbaast niet dat er maar liefst drie Japanse films in deze competitie zitten, want Japan is al jaren leidend in de animatiewereld. Mamoru Hosoda maakte met Belle een oogstrelende moderne bewerking van Belle en het beest. Fortune Favors Lady Nikuko van Ayumu Watanabe gaat over een ingewikkelde relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. En in Poupelle of Chimney Town (Yusuke Hirota) geloven de inwoners van een stadje door decennialange luchtvervuiling niet meer in het bestaan van sterren. Een schoorsteenveger en een gezellig monstertje bewijzen hun ongelijk.

Uit Tsjechië komt My Sunny Maad (Michaela Pavlátová). Daarin ervaart een met een Afghaanse man getrouwde Tsjechische vrouw dat de
zeden en mores in Afghanistan nogal afwijken van die in haar geboorteland. In het maffe Braziliaanse Bob Spit – We Do Not Like People heeft een groepje gemuteerde popsterren in een postapocalyptisch woestijnlandschap het voorzien op een iconisch Braziliaanse stripfiguur. Van Canadese bodem is Archipel, een samensmelting van het werk van twaalf animatiemakers over Quebec als ‘een thuisland van beelden, geheime passie en enthousiasme’. Het Griekse The Timekeepers of Eternity (Aristotelis Maragkos) ten slotte is een bewerking van de op Stephen Kings werk gebaseerde miniserie The Langoliers.

De langefilmcompetitie is één onderdeel van het Kaboom Animation Festival, maar er valt veel meer te beleven. Uit bijna tweehonderd ingezonden shorts selecteerde het festival er een kleine zestig voor de kortefilmcompetitie. Ook is er een internationaal best-of-programma, een programma met VR-installaties, workshops en specials. Voor professionals zijn er twee industrydagen om kennis bij te spijkeren en te netwerken.

Het festival speelt zich af in Amsterdem en Utrecht én online. Op 28 maart opent het op het Neude in Utrecht met een visueel spektakel van de Japanse kunstenaar Motomichi Nakamura. Utrechtse locaties in de dagen erna zijn ’t Hoogt (in bibliotheek Neude) en de HKU. Op 30 maart gaat het festival in Amsterdam in Eye van start met Waar is Anne Frank. Andere Amsterdamse locaties zijn Het Ketelhuis, de Melkweg, Boom Chicago en Supernova.


Kaboom Animation Festival | 28 maart t/m 3 april | Diverse locaties, Utrecht en Amsterdam + online