Focus: Japanse cinema

Vision

Krijgt het filmfestival Camera Japan wel genoeg aandacht? Zoals altijd geeft ook de veertiende editie van het festival, dat in LantarenVenster en Kriterion wordt gehouden, met bijna vijftig speelfilms, documentaires, korte films en animatie een uitstekend inzicht in de hedendaagse Japanse cinema.

Niet ieder filmfestival is het werk van fanatieke enthousiastelingen, maar bij Camera Japan overduidelijk wel. Je krijgt het idee dat de organisatoren, met voorop festivaloprichter en directeur Alex Oost, liever in Japan zouden wonen. Omdat dat niet kan, halen zij Japan naar Nederland. Het resultaat is Camera Japan, dat met films, muziek, eten en foto-exposities de bezoeker onderdompelt in de Japanse cultuur.

Het filmprogramma bestaat uit ‘het beste, mafste en meest onverwachte’ dat de Japanse cinema heeft te bieden. Zoals de openingsfilm Little Miss Period (Shina Shunsuke), een komedie over een knuffelachtig figuurtje, dat elke maand bij vrouwen bloed komt halen tijdens hun menstruatie, maar dat hen ook steunt. Zo’n film zien we in het zogenaamd taboeloze Nederland voorlopig nog niet gemaakt worden.

Ook te zien: Vision, de meest recente film van Naomi Kawase, over de ontmoeting van een Franse wereldreizigster op het eiland Honshu met een houthakker. Van Hiroyuki Tanaka, beter bekend als Sabu, staat de uit drie verhalen bestaande absurdistische zwarte komedie Jam op het programma. In een van de verhalen weet een jongen zeker dat als hij dagelijks drie goede daden verricht zijn comateuze vriendin uit haar bewusteloze toestand zal verrijzen. Van totaal andere orde is Melancholic (Seiji Tanaka), een horrorfilm over een badhuis: niet iedereen komt na sluitingstijd levend naar buiten.

Dat bijna de helft van de films in Camera Japan over jongeren gaat, legitimeert het onderwerp jeugd als overkoepelende festivalthema. Wie het allemaal met eigen ogen wil zien, moet van 26 t/m 29 september naar LantarenVenster gaan, waarbij hij op 25 september alvast in de stemming kan komen bij de warming up party in Worm. Van 3 t/m 6 oktober is een brede selectie van het filmprogramma te zien in Kriterion in Amsterdam.


camerajapan.nl