Focus: Inventief Leiden

Save Yourselves!

De organisatoren van Leiden International Film Festival hadden zich het vijftienjarig jubileum anders voorgesteld dan in de aangepaste vorm. Omdat er maximaal dertig mensen in de zaal mogen is het festival uitgebreid met zeven extra zalen. Ook kunnen films online worden bekeken.

De organisatoren van het Leiden International Film Festival zijn geen types die snel bij de pakken neerzitten. Met veel inventiviteit gaan zij om met de coronarestricties. Zo opent het festival niet in één zaal, maar gaat het van start in zes zalen met evenzoveel openingsfilms. Te zien zijn Nomadland, Supernova, Save Yourselves!, Las niñas, Wildland en 1982. In Nomadland (Chloé Zhao), de Gouden Leeuw-winaar van het filmfestival van Venetië, reist een berooide vrouw met een caravan door Amerika. Met een glansrol van Frances McDormand. Ook in Supernova (Harry Macqueen) wordt met een caravan gereisd: Colin Firth en Stanley Tucci spelen een stel, waarvan het door Tucci gespeelde personage dementerend is, dat door Engeland reist om oude vrienden, familie en bijzondere plekken voor de laatste keer te bezoeken. Save Yourselves! (Alex Huston Fischer & Eleanor Wilson) is een komische sciencefiction over een stel in Brooklyn, dat hun relatie een kwaliteitsimpuls wil geven door een week zonder smartphones op het platteland te leven. Slechte timing: als aliens de aarde aanvallen, missen ze het nieuws en zijn ze volledig op zichzelf aangewezen.

Het in het begin van de jaren negentig in Barcelona spelende Las niñas (Pilar Palomero) is een coming-of-age verhaal over een vijftienjarige tiener, die worstelt met het strenge regime op een nonneninternaat. In het Deense Wildland (Jeannette Nordahl) wordt een tiener na de tragische dood van haar moeder opgenomen in het gezin van haar tante, maar die blijkt met haar zoons een criminele organisatie te leiden. In 1982 (Qualid Mouoness) tenslotte staat Libanon aan de vooravond van een Israëlische invasie, maar het grootste probleem van een elfjarig jongetje is hoe hij een meisje in de klas moet vertellen dat hij haar leuk vindt. Zijn leraren zien de donkere wolken, die zij voor de schoolkinderen proberen te verbergen.

De openingsfilms geven een indruk van waar het festival voor staat: onafhankelijke, originele en inventieve films. Te zien in de American Indie Competition, de First Feature Competition, en de programma’s ‘Bonkers!’, ‘Panorama’ en ‘Nordic Watching’. Uiteraard alle vertoningen coronaproof.


Leiden International Film Festival (editie 14½), 29 oktober t/m 8 november, Leiden.