Focus: International Queer & Migrant Filmfestival

Hard Paint

Het migrantenleven is voor velen zwaar. Het is nog zwaarder als je niet in de heteroseksuele categorie valt. Het International Queer & Migrant Filmfestival (IQMF) biedt een welkom aan deze migranten, maar uiteraard is iedereen welkom op het festival. De vierde editie wordt van 5 tot en met 13 december gehouden in De Balie in Amsterdam. Op het programma staan ruim dertig korte en lange fictie- en documentairefilms, die in het teken staan van queer en migratie. De films komen uit twintig landen, waaronder Mexico, Thailand , Kosovo, Libanon, Iran, Japan en Brazilië. In De Balie is het volledige programma te zien, een selectie ervan in de Filmschuur, LantarenVenster, ’t Hoogt, het Bijlmer Park Theater en het Humanity House in Den Haag.

Het festival opent met het Braziliaanse drama Hard Paint (Felipe Matzembacher en Marcio Reolon). Het drama, dat op de Berlinale de Teddy Award won, portretteert een jongen die een dubbelleven leidt: overdag is hij een in zichzelf teruggetrokken knul, ’s nachts voor zijn webcam leeft hij zich gebodypaint uit in provocatieve seksuele handelingen. Als hij een gelijkgestemde erotische performer op internet ontdekt, leidt dat tot een complexe verhouding.

Het festival doet meer dan films vertonen. Zo zijn in De Balie twee foto-exposities te zien: Georgian Queer Sensuality van fotograaf en activist Lasha Tsertsvadze en Come Closer, van de Braziliaans-Japanse kunstenares Thiemi Higashi. Ook nemen achttien jonge queer filmmakers deel aan het jaarlijkse talentontwikkelingstraject IQMF Academy. En er zijn debatten en lezingen. Onder de gasten zijn diverse internationale filmmakers, onder wie de Japanse regisseurs Koichi Imalzumi en Ayumi Nakagawa en de Indonesische producent John Badalu.

iqmf.nl