Focus: Vergeten mensen in beeld

Uýra – The Rising Forest

Het Humans of Film Festival richt zich op films over mensen die te weinig aan bod komen in de media. Het doet dat op de derde editie met een kleine twintig films. Het festivalthema is ruimte: krijg je genoeg ruimte of neem je teveel in beslag?

“Waarom voelt de één zich sterk (‘empowered’), superieur of zelfs onschendbaar in een bepaalde ruimte terwijl de ander zich in dezelfde ruimte juist voelt achtergesteld? Wat maakt een ‘safe space’ een veilige plek?” Het Humans of Film Festival wil een plek zijn waar dit soort vragen worden gesteld. En dan niet in het luchtledige, maar aan de hand van films.

Zoals met de openingsfilm Uýra – The Rising Forest (Juliana Curi, 2022). De documentaire portretteert de Braziliaanse inheemse transgender Uýra, die transgender- en non-binaire jongeren met rituele kunstexpressies weerbaar maakt tegen racisme en transfobie. Racisme is ook het sleutelwoord in de documentaire Eine Deutsche Partei (Simon Brückner), die een inkijkje geeft in de denkwereld van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD).

Hoe mensen door armoede, maar ook door patriarchale onderdrukking op drift raken, is te zien in Lo que queda en el camino (Jakob Krese en Danilo do Carmo). De documentaire volgt een alleenstaande moeder die op zoek naar een beter leven met haar kinderen een tocht van bijna vijfduizend kilometer van Guatemala naar de Mexicaans-Amerikaanse grens maakt.

Uitgebuite arbeidsmigranten die in een verborgen schemerwereld werken, halen ook zelden het nieuws. De documentaire Produkty 24 (Michael Borodins) portretteert in Moskou een groep Oezbeekse arbeidsmigranten, die in een buurtsupermarkt werken. De film toont hoe ze als slaven worden behandeld.

De Iraanse speelfilm Ta Farda (Ali Asgari) is de slotfilm van het festival. Daarin moet een alleenstaande moeder haar in het geheim geboren baby snel ergens onderbrengen als haar conservatieve ouders aankondigen langs te zullen komen. De vrouw maakt een zwerftocht met een vriend, waarbij het steeds de vraag is wie zij kunnen vertrouwen. Ook deze vrouw krijgt zoals zoveel mensen in de films op het Humans of Film Festival niet de kans om een menswaardig leven in vrijheid te leiden.


Humans of Film Festival | 13 t/m 16 oktober | Het Ketelhuis, Amsterdam