Focus: Human Rights Weekend

  • Datum 31-01-2019
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

The Silence of Others

Dagelijks zien we in het nieuws overal op de wereld mensenrechtenschendingen. Het Human Rights Weekend, dat van 7 t/m 10 februari in De Balie wordt gehouden, kijkt met films, debatten en een masterclass achter de snelle berichtgeving.

Het motto van de zevende editie van het Humans Rights Weekend is: waar sta ik? Anders gezegd: wat is onze individuele betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen? Hoe zijn wij betrokken bij de manier waarop producten worden gemaakt? In hoeverre dragen we bij aan uitbuiting en moderne slavernij? Geen nieuwe, wel belangrijke vragen.

Maar er komt meer aan de orde tijdens het evenement, dat bezocht wordt door filmmakers, onderzoekers, activisten, parlementsleden en journalisten van over de hele wereld. De openingsfilm is Prosecuting Evil: The Extraordinary World of Ben Ferencz (Barry Avrich). De documentaire portretteert Ben Ferencz, de laatst levende Neurenberg-aanklager, die zich na dit proces sterk maakte voor de oprichting van het Internationaal Strafhof. Recent was de 99-jarige te zien in Michael Moores Fahrenheit 11/9, waarin hij met tranen in de ogen het Amerikaanse vluchtelingenbeleid veroordeelde. Avrich is bij de vertoning aanwezig.

On Her Shoulders (Alexandria Bombach) portretteert de vijfentwintigjarige Nobelprijswinnaar Nadia Murad. Zij overleefde de wreedheden van IS vier jaar geleden tegen de Yezidi’s in Noord-Irak en strijdt voor rechtvaardigheid. In Afghan Cycles (Sarah Menzies) strijden vrouwen om te mogen fietsen. Lees die zin nog een keer in het besef dat het 2019 is. Ghost Fleet (Shannon Service en Jeffrey Waldron) gaat over het lot van Thaise ex-gevangenen, die op vissersschepen als slaven worden behandeld.

Het op de Westelijke Jordaanoever spelende Screwdriver, het speelfilmdebuut van Bassam Jarbawi, gaat over het psychische effect op de Palestijnen van de decennialange Israëlische bezetting. In het psychodrama worstelt een Palestijn met zware depressies na zijn vrijlating na tien jaar gevangenschap voor een aanval op een Joodse kolonist. De man zakt weg in ellende omdat hij alle hoop op een betere toekomst voor Palestijnen heeft verloren. De documentaire The Silence of Others (Almudena Carracedo en Robert Baha) klaagt het zwijgen in Spanje aan over het Franco-regime. Nabestaanden van slachtoffers vechten tegen het geheugenverlies van de overheid. In On My Way Out ten slotte onthult de 95-jarige opa van de filmmakers Brandon en Skyler Gross na zestig jaar huwelijk een pijnlijk geheim aan zijn vrouw.

Naast filmvertoningen zijn er debatten en panelgesprekken, onder meer over de bedreiging van journalisten in de wereld, van wie er vorig jaar meer dan zeventig zijn vermoord. Ook de gevaarlijke situatie voor albino’s in Tanzania komt aan de orde. En er wordt gedebatteerd over de ondermijning van mensenrechten door de digitale sleepnetten van inlichtingendiensten. Wie meer inzicht wil in het werk van Human Rights Watch moet de masterclass bezoeken over het werk van deze organisatie in conflictgebieden.

debalie.nl | hrw.org