Focus: Holy Shit, jubileum BUTFF

Dead DIcks

Film is de kunst van het uitzinnige, vinden de organisatoren van het B-Movie, Underground & Trash Film Festival (BUTFF). Al vijftien jaar ontdekken zij in de duistere hoeken van de filmcultuur films ‘in het teken van geweld, absurditeit, creativiteit en smakeloosheid’. Het festival, dat een broertje dood heeft aan culturele correctheid, is voor bezoekers ‘die niet snel schreeuwen als ze bloed zien’ en ‘tot in absurde extremen doorgevoerde creativiteit kunnen waarderen’.

Onder de titel Holy Shit! viert het festival het jubileum van 2 t/m 6 september coronaproof in Breda in Chassé Cinema, De Nieuwe Veste en voor een drive-in vertoning op parkeerterrein Veilingkade. Ook zijn er onlinevertoningen van films en interviews met regisseurs. Het programma doet vertrouwd aan met films als Alien Crystal Palace (Arielle Dombasle, 2019), waarin een alchemist het geheim van het perfecte (androgyne) liefdespaar ontdekt. Klinkt romantisch, maar er vallen nogal wat doden. ‘Alien Crystal Palace is een krankzinnige verzameling scènes en beelden. Er is een plot maar die verdwijnt in een vloed van strakke glitterpakken en naakte huid’, schreef een criticus vernietigend, maar dat klinkt op het BUTFF juist als een aanbeveling.

In Dead Dicks (Chris Bavota & Lee Paula Springer, 2019) krijgt een vrouw een verontrustend telefoontje van haar suïcidale broer, die ze even later in zijn appartement dood aantreft omgeven door dode klonen. Probleem: hoe komt ze van al die dode lichamen af?

Ook te zien is Häxan, de zwijgende gefictionaliseerde documentaire van Benjamin Christensen uit 1922 over de geschiedenis van hekserij en zwarte magie. Met live-muziek van Kevin Toma. Naast films zijn er performances en is er een paneldiscussie over de Europese undergroundcinema. En tijdens het hele festival is er de expositie Why lie? met werk van vijf jonge kunstenaars over taboes en geheimen in onze cultuur. Daarvan zijn er meer dan we denken.


BUT Film Festival 2020, 2 t/m 6 september, Breda.