Focus: Hitchcock in de openlucht

The Lady Vanishes

Is Hitchcock de ideale afleiding in deze angstige griezeltijd of juist niet? Het Rotterdamse Worm en Coolfilm vinden in elk geval van wel. Zij vertonen vanaf morgen tot 1 oktober onder de titel Hitchcock in the Garden wekelijks een Hitchcock-film in de open lucht. Coronaproof silent cinema met een koptelefoon.

Voordat Alfred Hitchcock eind jaren dertig carrière maakte in Hollywood met klassiekers als Psycho, North by Northwest en Rear Window had hij zijn talent al lang bewezen in Engeland. De bekendste film uit die periode is 39 Steps, de laatst was The Lady Vanishes in 1938. Daarin verdwijnt een oudere dame spoorloos in een trein van Midden-Europa op weg naar Engeland. Een jonge vrouw die haar gezien heeft, meldt de verdwijning maar wordt niet geloofd. Niemand heeft de oudere dame gezien. Kan het zijn dat de jongere dame dingen ziet die er niet zijn? Wellicht een gevolg van een hersenschudding? Op zijn Hitchcocks belandt de dame in een web van spionage-intriges. De film bevat typische Hitchcock-elementen, zoals een gestolen code, een duistere oplichter en een in zwachtels gewikkeld hoofd van een hersenoperatiepatiënt, waardoor zijn of haar identiteit verborgen blijft. Bijzonder is dat de film een mengeling van komedie en suspense is.

The Lady Vanishes is als eerste van de reeks Hitchcock-films, en is op 30 juli om 21.30 uur te zien in de door Worm en Coolfilm (een alias van wijkorganisatie Cool aan de Gang) geïmproviseerde openluchtbioscoop in de Eendrachtstuin in Rotterdam. Silent cinema, want iedere bezoeker krijgt een koptelefoon. Een week later (6 augustus) staat Family Plot op het programma. Die film maakte Hitchcock in 1976, bijna veertig jaar na The Lady Vanishes. Het was de laatste filmdaad van de toen 77-jarige suspensemeester, die vier jaar later overleed. De thriller voert een stel op dat veel geld kan verdienen als het een familielid van een oude dame weet op te sporen. Uiteraard gaat dat niet zonder slag of stoot: het stel belandt in een wereld van ontvoeringen en moordaanslagen. Hitchcock voert alle miraculeuze plotwendingen met humor en ironie naar een ingenieuze afronding.

De derde film (13 augustus) is The Birds (1963). De ideale film voor vertoning buiten met hopelijk in de lucht een paar real live krijsende meeuwen. Wie de plot van deze film niet kent, heeft onder een steen geleefd. En wie deze zomer nog op strandvakantie gaat, kan The Birds misschien beter na thuiskomst gaan zien.


Hitchcock in the Garden, van 30 juli t/m 1 oktober iedere donderdag, Eendrachtstuin, Rotterdam.