Focus: Hilversum Horror Night

Huiveren in Hillywood

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill

Hilversum bestaat zeshonderd jaar. De stad viert het met optredens, een expositie, een archiefdocumentaire over Hilversum én met de Hilversum Horror Night.

Horror genoeg in Hilversum, weet iedereen die het nieuws volgt, maar Mr. Horror Jan Doense houdt het bij filmhorror. In Filmtheater Hilversum presenteert de horrorkenner op de avond en nacht van 2 op 3 maart drie nieuwe horrorfilms. Doense noemt het ‘een uitgebalanceerde horrormix’ en belooft horrorfans ‘gegarandeerd een huiveringwekkende nacht’.

Als eerste staat Humanist Vampire Too Sensitive to Kill op het programma. De film van de Franse regisseur Ariana Louis-Seize werpt een interessant (horror)probleem op: hoe te overleven als je geen mensenbloed wil drinken? Voor die vraag staat een vampierpuber, die haar tanden niet in mensen wil zetten. Een oplossing dient zich mogelijk aan als ze een suïcidale jongen ontmoet met wie ze een aandoenlijke relatie krijgt. De boodschap van de film, die op het filmfestival van Venetië vier prijzen won en stilistisch doet denken aan het werk van Tim Burton en Wes Anderson: vampiers zijn net mensen.

In When Evil Lurks (Demián Rugna) breekt in een gemeenschap een epidemie van demonische bezetenheid uit. Als twee broers het kwaad proberen uit te drijven, doen ze dat zo knullig dat het zich juist verspreidt. De recensent van The New York Times prijst de film als ‘een duistere en actuele parabel over wat er gebeurt als het vertrouwen binnen een gemeenschap, in familie en tussen een regering en het volk desintegreert’. Die kan de maker ingelijst aan de muur hangen.

In Baghead (Alberto Corredor), de laatste van de drie films, ontdekt een vrouw een curieus wezen in de kelder van de pub die ze na de dood van haar vader heeft overgenomen. Het schepsel heet Baghead en kan mensen in contact brengen met hun overleden geliefden. Twee minuten contact is het maximum, maar als die regel doorbroken wordt gaat het mis.

Wie niet van horror houdt, kan vóór de vertoning van de drie films de archiefcompilatie Hilversum in zwart-wit van de Historische Kring Albertus Perk zien. De film geeft met fragmenten uit oude Polygoon-journaals en amateurfilms een beeld van Hilversum tussen 1924 en 1974. Met uiteraard beelden van de ontwikkeling van slaperig provinciestadje tot radio- en tv-stad van Nederland. Andere tijden.


Hilversum Horror Night | Nacht van 2-3 maart 2024 | Filmtheater Hilversum