Focus: Het Grote Pauzefeest van CineBut+

Gingerdead Man vs. Evil Bong 2

In crisistijd zoek je steun bij vrienden. De alternatieve filmfestivals Cinematig in Leeuwarden en het BUT filmfestival in Breda richtten vorige maand de streamingdienst CineBut+  op. Daardoor bleven liefhebbers niet verstoken van ruige en bloederige B-films. Op de avond van 29 mei voorlopig de laatste vertoningen in Het Grote Pauzefeest.

CineBut+ stopt er in de zomer mee. De organisatoren Cinematig en het BUT Festival spreken van ‘een lange pauze’, zodat hun trouwe fans na maanden uit hun bedompte kamertjes naar buiten kunnen om weer eens op een terras een frisse neus te halen. Met gevoel voor ironie schrijven de organisatoren: “Eindelijk weer samen genieten van een harde stoel, met net te veel wind. En wat dacht je van die ongemakkelijke stilte, terwijl je uit vervelens maar weer je whatsapp checkt. Genieten!”

CineBut+ verdwijnt dus tijdelijk uit de lucht, maar niet zonder een groot onlinefeest. Onder de titel Het Grote Pauzefeest kunnen we kijken naar twee films, onderbroken door zes pauzes met onder andere grappige en absurde vintage reclames, en een live-online-optreden van JaxPlosion. Wie die naam niets zegt: JaxPlosion presenteert ‘het levenslied, voorzien van een hippe beat!’ En: “Obscure Nederrave variërend van urban droeftoeterij tot ingepolderde popcore.” Wie dat nog steeds niets zegt, moet 29 mei om 20.00 uur inloggen op CineBut+. Het is gratis!

Zoals verwacht mag worden van Cinematig en het But Festival komen de twee films die in Het Grote Pauzefeest zijn te zien uit de duistere krochten van de cinema. De eerste is Gingerdead Man vs Evil Bong. Zoals verwacht mag worden is de plot van de film zeer realistisch: een man wil wraak nemen op de vrouw die ervoor verantwoordelijk is dat hij in een ander lichaam moet leven. En wat voor lichaam: hij zit opgesloten in een peperkoekman. En dan is er ook nog Evil Bong om de zaken te compliceren. Dat de film van de Amerikaan Charles Band in 2012 bepaald niet als een meesterwerk is ontvangen, is voor CineBut+ een aanbeveling: “Verwacht een cultclassic die zo cult is dat Tom Cruise lid wil worden.”

De tweede film is 2013 Menos 1. Fijne film in de context van de coronacrisis. Hij gaat over zeven jongeren die in het kader van de door de Maya’s voorspelde ondergang van de wereld een feestje vieren. Hahaha, leuk, totdat ze overvallen worden door catastrofes, van een aardbeving tot een zonnestorm, van een reuze-octopus tot de verschijning van een dinosaurus. De Braziliaanse regisseur en coscenarist Vitor Baumgratz slaagt erin om de wereld binnen zeventig minuten te laten vergaan. Dat is ook een prestatie.