Focus: Griezelen met Halloween

Barbarian

Het is eind oktober en dus griezeltijd met Halloween. Dat kan in de avond en nacht van 29 oktober in tien steden met Mr. Horror’s Halloween Horror Show. In Forum Groningen kunnen we griezelen bij de Horror Movie Marathon.

Eerst het goede nieuws: na een afwezigheid van twee jaar om de bekende reden is ‘Mr. Horror’ Jan Doense terug met de Halloween Horror Show. Fijn, maar het slechte nieuws is dat het evenement ontbreekt in een aantal vertrouwde steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag . De reden: personeelstekort en gestegen kosten, vermeldt de site van Halloween Horror Show.

Wie het evenement wil meemaken, kan dat op 29 oktober van 19.30 uur tot ongeveer 4.00 uur ’s nachts doen in de Kinepolis-bioscopen in Almere, Vlissingen, Utrecht, Emmen, Leidschendam, Zoetermeer, Den Bosch, Enschede, Echt en Groningen. Mr. Horror belooft vier ‘huiveringwekkende nieuwe films’ die de kijkers ‘gegarandeerd een slapeloze nacht gaan bezorgen’. Het zijn films ‘met nagelbijtende suspense, bloederige splatterhorror, psychopaten én de duivel zelf’. Aan promotie mankeert het niet bij Mr. Horror.

In You Are Not My Mother (Kate Dolan) verdwijnt een moeder ’s avonds spoorloos en lijkt ze de volgende ochtend als ze terugkomt een ander mens te zijn. Is ze een dubbelganger? Heeft een kwade geest van haar bezit genomen? Haar dochter zoekt het uit en ontdekt een duister familiegeheim. Prey for the Devil (Daniel Stamm) geeft een draai aan het duiveluitdrijvingsgenre. Een jonge non wil de eerste vrouwelijke exorcist van de katholieke kerk worden. Ze is extra gedreven omdat haar moeder jaren geleden door een demon was bezeten en ze als dochter daardoor geterroriseerd werd. So far so good, maar als ze de duivel bij een jong meisje wil uitdrijven, ontdekt de non dat haar roeping niet van god kwam. Drie keer raden van wie wel.

Barbarian (Zach Cregger) is her en der al uitgeroepen tot de horrorsensatie van dit jaar. De film blinkt uit in spanning en onverwachte schokeffecten. De jonge vrouw Tess heeft in Detroit een Airbnb geboekt, maar als ze ’s avonds op het adres aanklopt, blijkt de plek dubbel te zijn verhuurd. De andere huurder is een aardige jongen, die voorstelt om de woning voor de nacht te delen. Ze had beter niet op het aanbod kunnen ingaan. In Deadstream (Vanessa en Joseph Winter) probeert een gecancelde YouTuber zijn volgers terug te krijgen met een nacht durende livestream in een leegstaand huis. Als hij per ongeluk een wraakzuchtige demon wakker maakt, verandert zijn gevecht om een comeback in een gevecht om zijn leven.

Tussen de vertoning van de vier films door zijn drie korte Nederlandse films te zien: Het juk (Nico van den Brink), Zwijg (Niels Bourgogne) en Shiny New World (Jan van Gorcum). Wie de films live wil horen inleiden door Mr. Horror, moet 29 oktober naar Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht gaan.

De Groninger Horror Movie Marathon vertoont 29 oktober van 18.00 uur tot ongeveer 2.30 uur vier bijzonder horrorfilms uit het verleden, met als opwarmer een concertfilm van de horrorband Goblin, die onder andere de soundtracks maakte voor Dawn of the Dead en Suspiria. Daarna opent het programma met de klassieker Day of the Dead (George A. Romero, 1985), het derde deel van Romero’s zombietrilogie waarin een groep wetenschappers en militairen moet beslissen of ze binnenvallende zombies moeten onderwijzen, uitroeien of zelf zo snel mogelijk moeten ontsnappen.

Bij de vertoning van Amityville 1992: It’s About Time (Tony Randel, 1992), over een behekste oude klok die de geest van de nieuwe bewoners van een huis overneemt, wordt een drankspelletje gehouden. Volgen nog The House on Sorority Row (Mark Rosman, 1982), waarin een schijnbaar onschuldige grap uitloopt op het stalken en vermoorden van een groep vrouwelijke studenten tijdens hun afstudeerfeest, en Sleepaway Camp (Robert Hiltzik, 1983), over een verlegen, getraumatiseerd jong meisje dat met haar neef op zomerkamp wordt gestuurd. Met iedereen die akelige bedoelingen met haar heeft, loopt het slecht af.

Tussen de films door is er een horrorfilmquiz en een vintage horror trailer show. Voor nazorg wordt bij geen van deze evenementen gezorgd.


Mr. Horror’s Halloween Horror Show | 29 oktober | in tien steden
Groningen Horror Movie Marathon | 29 oktober | Forum Groningen