Focus: Gratis films op Cinedans Web

Op zoek naar de wortels van geweld

Why We Fight?

Cinedans kennen we van het festival Cinedans Fest, maar sinds een paar jaar ook van Cinedans Web. Het online platform toont van 24 t/m 26 november onder de titel Why We Fight één lange en zes korte films over de mechanismen achter geweld en oorlog. Maar de films tonen ook schoonheid en troost in de (dans)kunst.

Vorig jaar won de combinatie van documentaire en dansregistratie Why We Fight? van choreograaf Alain Platel en filmmaker Mirjam Devriendt de publieksprijs op het Cinedans festival. Wie de heftige film toen gemist heeft, kan hem nu gratis zien.

Why We Fight? vraagt zich af waarom er zoveel geweld om ons heen en in onszelf is. De associatieve film pretendeert niet het antwoord te hebben, maar toont geweld in allerlei vormen. Van geësthetiseerd geweld in dans- en knokpartijen tot oorlogen. De dansvoorstelling begint met een onschuldig fysiek kinderspelletje, maar ontaardt al snel in een cyclus van steeds meer geweld. De dansers, van wie fysiek het uiterste wordt gevraagd, blijven uitgeput achter op de in een slagveld veranderde dansvloer. Met achter hen een paardensculptuur, die Berlinde De Bruyckere maakte als herinnering aan de vele gesneuvelde paarden in de Eerste Wereldoorlog

Ja, Why We Fight? is heftig, maar bevat ook tedere beelden waarin de dansers zich over elkaar ontfermen en voor elkaar zorgen. Slowmotionbeelden van de dansers, met muziek van Mahler, doen soms aan een impressionistische schilderijen denken. Naast de dansers, van wie er drie ook praten over hun ervaringen met geweld, toont de film archiefbeelden van geweld, waaronder door bewakingscamera’s gefilmde beelden van straatgeweld. Ook laat een aantal filosofen, kunstenaars, schrijvers en historici in korte fragmenten hun licht schijnen op het geweld in de mens. Zoals gezegd heeft de film geen allesverklarend antwoord op de vraag die de filmtitel stelt, maar wijst hij wel in een richting. In Why We Fight? ontstaat geweld uit een combinatie van psychologische, sociale en religieuze factoren, die altijd sluimerend aanwezig zijn, maar exploderen als onvrede niet geuit kan worden.

Naast Why We Fight? zijn zes korte films te zien. In het Belgische Two to Tango (Dimitri Sterkens) dansen twaalf wereldleiders een tango op leven en dood. In het Spaanse Bailaora (Rubinstein) treft een groep soldaten in een vernietigde kerk een mysterieuze jonge flamencodanser aan. Het Italiaanse Pantelleria (Masbedo) reflecteert met dans op het geallieerde bombardement in 1943 op het Italiaanse eilandje Pantelleria. Het Oostenrijkse Competing for Sunlight: Ash (Dagmar Dachauer) is een elegie voor de verdwijnende boomsoort es in Europa, dat de regisseur linkt aan een verlies in zijn persoonlijke leven. Het Italiaanse On Mending (Shawn Fitzgerald Ahern & Emilie Leriche) toont in een schitterend Alpenlandschap een gemeenschap die een groot verlies probeert te verwerken. En in het Belgisch-Franse Embrace (Shantala Pèpe), tenslotte, beleven een op een bankje voor de zee gezeten man en een vrouw een intiem moment. De geluiden van de zee, vogels en de wind ontbranden in hen een fantasie over vurige liefde. Verlangen, droom of herinnering?


Why We Fight | 24 t/m 26 november | gratis op Cinedans Web