Focus: Gratis films kijken

Raging Rose

Gratis maar niet illegaal online films kijken? Ja, dat kan in december bij het ArteKino Festival, met tien recente Europese arthousefilms. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is toch echt zo.

De titels van de tien films die te zien zijn bij het ArteKino Festival, dat dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden, zijn vanaf 1 december bekend. Nu al wel bekend is dat ze afkomstig zijn uit tien Europese landen, dat er vijf door vrouwen en vijf door mannen zijn geregisseerd en dat zeven van de films debuten zijn. Het enige dat je moet doen om de films te kunnen zien, is een account aanmaken op de site van ArteKino. Wel snel zijn, want per land is er een beperkt aantal views beschikbaar.

Dat de films gratis zijn te zien, komt voort uit het streven van het door Arte opgerichte ArteKino om de ‘rijkdom van de Europese arthouse cinema’ onder zoveel mogelijk mensen te verspreiden. Zoals Arte het een tikkeltje hoogdravend formuleert: ‘Ons doel is om een nieuwe band te smeden tussen de werken, hun auteurs en een breed publiek dat nieuwsgierig is naar een nieuwe, relevante benadering van sommige zeer eigentijdse thema’s en zorgen. (…) In een snel veranderend landschap leveren deze fictiefilms en documentaires een update van de wereld waarin we leven, terwijl ze ondertussen onze relatie met de geschiedenis ontcijferen.’ Wow, dat is nog eens een ambitieus doel.

Het ArteKino Festival is het jaarlijkse hoogtepunt van de onlinevertoningen, maar buiten het festival kan er elke maand ook gratis naar een film worden gekeken. Tot eind november is dat Raging Rose (2015) van de Poolse regisseur Julia Kowalski. Daarin gaat een Poolse vader in Frankrijk op zoek naar zijn zoon, die hij vijftien jaar niet heeft gezien. Het pakt anders uit dan hij denkt.


artekinofestival.com