Focus: Go Short groter dan ooit

Payboy

Ook Go Short is na twee online-edities weer live terug in de zalen. Van 1 t/m 10 april staat het Nijmeegse filmtheater Lux in het teken van het festival van de korte film. De veertiende editie bevat naast de vaste competities een scala aan nevenprogramma’s en specials. Wie toch liever thuisblijft: alle programma’s zijn ook op het VoD-platform van Go Short te zien.

Go Short begon veertien jaar geleden als een klein festival van de korte film, maar groeide in de jaren erna uit tot één van de grootste Europese festivals van deze filmcategorie. Dat betekent in de praktijk dat het festival overspoeld wordt met inzendingen. Voor de veertiende editie selecteerde het festival uit ruim tweeduizend inzendingen negentig films voor de drie competities die het hart van het festival vormen: de Europese, Nederlandse en Studenten Competitie.

Zoals altijd zijn de films te zien in thematische blokken van, afhankelijk van de lengte, vier á zes films. Naast deze competities is er de Music Video Competion, met daarin de beste videoclips van het afgelopen jaar.

Het is ondoenlijk om zelfs maar een aantal titels uit de competities hier te noemen, maar vaste Go Short-bezoekers weten dat ze het beste van het beste te zien krijgen. Zoals altijd zijn er veel nevenprogramma’s en specials op het festival. Er zijn vier Focusprogramma’s. ‘Focus on Germany’ spreekt voor zich. Het Focusprogramma ‘Out of Office’ toont films die de betekenis van werk in ons leven onderzoeken. Zijn we in het kapitalisme in toenemende mate slaaf van een ongezond arbeidsethos? En wat is de invloed van thuiswerken op de verhouding tussen arbeid en privéleven? Het Focusprogramma ‘Female Filmmakers to Follow’ bevat films van de Nederlandse filmmakers Ghita Skali, Eliane Esther Bots en Marieke Elzerman plus een aantal door hen gekozen films van internationale makers met wie zij zich verwant voelen of die hen inspireren.

Het Focusprogramma ‘Total Refusal’ belicht het werk van het gelijknamige Oostenrijkse guerrillacollectief, dat op het festival Artist in Residence is en zich er niet voor schaamt dat het zich laat inspireren door Marx. Het collectief presenteert tien films waaruit zij inspiratie putten. Ook exposeert het op drie locaties in Nijmegen werk van henzelf en anderen. Een van de speerpunten in hun werk is het blootleggen en ontmaskeren van geweld- en oorlogspropaganda in games. In de woorden van een lid van het collectief in een begeleidend interview bij het progamma. “Zie ons als artistieke deserteurs van de digitale slagvelden.”

Actuele zaken, zoals de woningcrisis en de crisis in de psychische gezondheidszorg, komen aan bod in ‘Current Issues’. Dat bevat ook het programma ‘Childeren of the Moon’, dat bestaat uit films van Latijns-Amerikaanse queer- en transfilmmakers. De programma’s ‘Comedy Shorts’, ‘Oscar Shorts’ en ‘Audience Favorites’ spreken voor zich. ‘Kill Your Darlings’ bevat de favorieten van de Go Short-programmeurs. Iets heel anders is het Cinema Concert, waarin bij korte films een elektronische soundtrack live wordt uitgevoerd.

Wie vóór het vele zitten in zalen tijdens het festival nog even goed de benen wil strekken, moet de filmwandeling A Wall Is a Screen niet overslaan, waarmee het festival op 1 april om 20.00 uur opent. De filmwandeling voert langs zeven filmprojecties in Nijmegen.


Go Short | 1 t/m 10 april | Lux, Nijmegen