Focus: Gevelprojecties Centraal Museum

Extrapolate

Niet alleen de bioscopen en filmtheaters maar ook de musea gaan 1 juni open. Het Centraal Museum Utrecht neemt alvast een voorschotje op de heropening met de projectie van videokunst op de ramen van het pand.

Hoe maak je van een donkere hoek van een gebouw een vitaal kunstproject? Bij het Centraal Museum weten ze al jaren de oplossing door onder de titel Raamwerk op de hoekramen van het pand geregeld videokunst te projecteren. Wie ’s avonds in het donker langs het museum loopt, staat soms plotseling oog in oog met intrigerende videokunstbeelden. Om te vieren dat het Centraal Museum 1 juni open gaat vertoont het Centraal Museum hoogtepunten uit zijn videocollectie. Te zien is werk van drie videokunstenaars: Rafaël Rozendaal, Janis Rafa en Johan Rijpma. De vertoningen zijn vorige week al begonnen, maar lopen nog door tot 30 mei.

Van Rafaël Rozendaal is het werk Notneverno.com te zien. Het museum omschrijft het als ‘kleurrijke website-animaties’ die gaan over ‘de spanning tussen stilstand en beweging, tussen concentratie en proces, tussen bevriezen en ontdooien.’ Voor Rozendaal is het internet zijn canvas. Zijn hypnotiserende screensavers zijn permanent te zien op gratis toegankelijke websites en worden jaarlijks zo’n veertig miljoen keer bezocht.

Van een andere orde is het werk van de Griekse Janis Rafa. Haar A Sign of Prosperity to the Dreamer toont een jachttafereel van uit de lucht vallende neergeschoten vogels, maar de beelden worden ondersteboven afgespeeld in extreme slow-motion, zodat de vogels omhoog vallen. Het effect is macaber en vervreemdend, maar ook verstillend en poëtisch is, en roept vragen op over de rangorde tussen mens en dier.

Als derde projectie is de handgetekende animatie Extrapolate van Johan Rijpma te zien. Het werk is opgebouwd uit honderden tekeningen, waarin een hand te zien is die een diagonale lijn tekent in een raster en vervolgens een eigen leven begint te leiden. De kijker tuimelt van de ene wereld in de andere. Uiteindelijk verwordt de tekening tot een prop keert alles weer terug naar één punt.

Raamwerk: t/m 30 mei op de ramen van Centraal Museum Utrecht