Focus: Geen ver van mijn bed show

Leftover Women

Je kunt je hoofd schudden over mensenrechtenschendingen overal in de wereld, maar het Human Rights Weekend, dat van 6 t/m 8 februari in de Balie wordt gehouden, gaat een stap verder. Met films en gesprekken met regisseurs, journalisten en onderzoekers stelt het vragen over onze betrokkenheid.

Alleen wie onder een steen leeft, heeft nooit gehoord van Human Rights Watch, want de internationale mensenrechtenorganisatie zoekt regelmatig de publiciteit. Zoals recent met de kritiek dat China in eigen land en in landen waar het invloed heeft kritische stemmen smoort. Niet toevallig opent het Human Rights Weekend met een speech van Yaqiu Wang, de China-onderzoeker van Human Rights Watch. Daarna is de openingsfilm Nae pasaran (Felipe Bustos Sierra, 2018) te zien. De documentaire blikt terug op de weigering van Schotse arbeiders in 1974 om straaljagermotoren te maken voor het regime van Pinochet. Een fraaie illustratie van solidariteit en een antigif tegen de opvatting dat we machteloos zijn bij mensenrechtenschendingen.

In de speelfilm Made in Bangladesh (Rubaiyat Hossain, 2019) richt een moedige textielarbeidster ondanks de druk van haar echtgenoot en de bedrijfsleiding een vakbond op. Na de film is er een discussie over de situatie in de textielindustrie. De documentaire No Box For Me. An Intersex Story (Floriane Devigne, 2018) portretteert twee twintigers, die niet geboren zijn met uitsluitend mannelijke of vrouwelijke lichamelijke kenmerken. Openhartig praten zij over hoe ze in hun jeugd gedwongen behandelingen moesten ondergaan. Na de film discussie over intersekse. Ook te zien: Leftover Women (Shosh Shlam en Hilla Medalia, 2019), een documentaire over de druk op jonge Chinese vrouwen om snel te trouwen en een gezin te stichten. Vóór de film discussie over mensenrechten in China.

Het Human Rights Weekend besluit met de bijeenkomst ‘Practice or Preach? Protest Anno 2020’. Daarin gaat het over de terugkeer van het massaprotest, zoals de #MeToo-beweging en het klimaatprotest. Activisten, kunstenaars, journalisten en onderzoekers maken de balans op.


debalie.nl