Focus: Franse films op de rode loper

Adieu les cons

Een Frans filmfestival was er al een tijdje niet meer in Nederland, maar sinds vorig jaar is er Tapis Rouge (‘rode loper’). De eerste editie van het festival was een succes, zodat we dit jaar naar de tweede editie kunnen.

Frankrijk is het enige filmland in Europa dat sinds mensenheugenis een constante, vitale filmcultuur heeft. Opmerkelijk, want in andere landen wisselt de cinema bloeiperioden af met diepe inzinkingen. Wie een Frans filmfestival organiseert, weet zeker dat er altijd interessante films zijn te vinden. In Nederland ontbrak zo’n festival sinds de opheffing van Ciné Premières een aantal jaren geleden, maar sinds vorig jaar vult Tapis Rouge de lacune op. Het festival was een succes, zodat we dit jaar naar de tweede editie kunnen. Die zou oorspronkelijk in november plaatsvinden, maar werd door de tijdelijke sluiting van de bioscopen een maandje opgeschoven.

Het festival opent in Pathé Tuschinski in Amsterdam met Adieu les cons, waarin Virginie Efira een vroege veertiger speelt die op zoek gaat naar de zoon die ze als tienermoeder afstond. Regisseur en acteur Alfred Dupontel kennen we van visueel inventieve films als Au revoir là-haut, maar met Adieu les cons voegt hij aan de visuele brille een emotionele lading toe. Na de openingsavond verhuist het festival naar de Filmhallen, waar coronaveilig ruim twintig voorpremières, interessante films uit het afgelopen jaar en unieke Nederlandse vertoningen zijn te zien. Een aantal films is ook online te zien.

Geen festival zonder prijs en dat geldt ook voor Tapis Rouge. Zes films strijden om Le Prix Tapis Rouge. Daaronder Des hommes (Lucas Belvaux) met Gérard Depardieu, een drama over vier Franse veteranen die in 1960 in de Algerijnse bevrijdingsoorlog vochten en bij wie de traumatische herinneringen zich veertig jaar later niet langer laten onderdrukken. Lichtvoetiger is Le discours (Laurent Tirard), een komedie over een neurotische en hypochondrische dertiger, die door zijn vriendin, die knettergek van hem wordt, een maand in de pauzestand is gezet. En natuurlijk is er een film met Isabelle Huppert. De workaholic is te zien in La daronne (Jean-Paul Salomé) in een komische rol van politietolk met een dubbelleven in de drugscriminaliteit.


Tapis Rouge, 10 t/m 15 december, Pathé Tuschinski en Filmhallen, Amsterdam