Focus: Flamenco Biënnale

  • Datum 17-01-2019
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

Matilde Coral: Caressing the Air

Nog niet zo lang geleden dacht men dat de flamenco uitstervende folklore was. Mooi niet. De Flamenco Biënnale bewijst met de zevende editie dat de dans- en muziekvorm springlevend is. Wie het wil beleven, kan van 18 januari t/m 10 februari in bijna tien steden terecht. Naast muziek en dans zijn er films.

Overal waren in Nederland festivals voor en over, maar dat er geen flamenco-festival was, was hispaniste Ernestina van der Noort twaalf jaar geleden een doorn in het oog. Het resultaat van die verontwaardiging was in 2006 de Flamenco Biënnale. In de jaren erna breidde het festival zich uit van locaties in Amsterdam naar Utrecht, Rotterdam, Maastricht, Den Haag, Groningen en Amersfoort. Bijzonder voor het festival is dat het niet puristisch is. De organisatoren spreken van een ‘avontuurlijk, pionierend en prestigieus kunstenfestival dat de “state of the art” in flamenco toont én daar voorbij, met een programma dat het eigentijdse en open karakter van de kunstvorm benadrukt.” We denken te begrijpen wat er bedoeld wordt: mengvormen van de flamenco en de flamenco als inspiratiebron voor moderne dans en muziekuitingen zijn ook welkom op het festival.
Muziek en dans zijn het hart van de Flamenco Biënnale, maar het contextprogramma bevat lezingen, inleidingen en documentaires. Waaronder Matilde Coral: Caressing the Air (Paco Ortiz), dat een portret geeft van flamencodanseres Matilde Coral (1935), die één van de grondleggers was van de lyrische sensuele Sevilliaanse school binnen de flamenco. Van een andere orde is Impulso (Emilio Belmonte), dat de avantgardistische choreograaf en flamencovernieuwer Roci Molina volgt tijdens het maken van een voorstelling. Silencio (Remedios Malvárez) is een korte documentaire over de dove flamencodanseres Maria Ángeles Narváez, die vertelt hoe het haar lukte om ondanks haar doofheid een professionele flamencodanseres met een eigen gezelschap te worden. Ten slotte: in de Minibios van Cinedans in het Muziekgebouw aan ’t IJ kun je alleen of met zijn tweeën vijf korte flamencodansfilmpjes zien.

flamencobiennale.nl