Focus: Filmtalent in het zuiden

Binge Loving

Het Zuidelijk Film Festival vertoont (korte) films van makers uit Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. Zoals met de drie eerdere edities brengt het festival de filmcultuur van deze regio’s onder de aandacht.

Je hebt korte films en korte films. Het Zuidelijk Film Festival vertoont ‘narratieve korte films voor een breed publiek, met een duidelijke stempel van de maker’.

Geen experimentele films dus, maar films van ‘makers die verhalenvertellers zijn en het publiek met hun werk doen verwonderen, ontroeren, vermaken en verbijsteren’. Die films kunnen zowel fictie, animatie als documentaire zijn. Ze worden op het festival vertoond in drie filmblokken van elk zes films.

Een kleine greep uit het programma. Het op drie waargebeurde verhalen rond de Slag om de Schelde gebaseerde Grit (Matthias Hoekman) gaat over het verdriet van een moeder in de Tweede Wereldoorlog. In Beau monde (Hans Vannetelbosch) volgen we in een restaurant de belevenissen van het keukenpersoneel en de gasten, die in de loop van de avond hun ware aard laten zien. Van Lucas Camps is te zien Wall#4, waarin als het bioscooppubliek in de zaal een film begint af te kraken het verhaal op het doek een onverwachte wending krijgt. In Binge Loving (Thomas Deknop) loopt de opdracht van een vrouw aan een privédetective om haar van overspel verdachte man te volgen anders dan gedacht als de vrouw zich intensief met het onderzoek gaat bemoeien.

Naast deze drie filmblokken is er ‘Focus op genrefilm’, met vier films over duistere verlangens en nachtmerrie-situaties. Zoals in Night Call (Tim Sagl), waarin een vrouw aan een sekslijn gebeld wordt door een griezel die alles van haar lijkt te weten. Verontrustend is ook het op in 1850 spelende, op een oude legende geïnspireerde De gloeiige (Justus van den Elsen), waarin een boerenknul die vee smokkelt door het grensgebied van België en Nederland een vloek over zich afroept als hij liegt. De moraal ligt voor het oprapen.


Zuidelijk Film festival | 13 en 14 mei | Cinecitta, Tilburg