Focus: Films in het Zuiden

Heilig boontje

Dat de Nederlandse filmwereld groter is dan Amsterdam, wordt wel eens vergeten. Het Zuidelijk Film Festival laat zien dat er ook op andere plaatsen talentvolle filmmakers werken.

Het op 9 en 10 juli in Cinecitta in Tilburg gehouden festival vertoont korte films van makers uit de zuidelijke provincies (Limburg, Brabant en Zeeland), en ook Vlaamse filmmakers mogen aanschuiven. Op het programma staan zowel fictiefilms als documentaires en animatie. Wat de films bindt? In de woorden van de organisatoren zijn het ‘narratieve korte films voor een breed publiek, met een duidelijke stempel van de maker’. Geen experimentele films dus, maar films van ‘makers die verhalenvertellers zijn en het publiek met hun werk doen verwonderen, ontroeren, vermaken en verbijsteren’.

De ruim twintig films zijn verdeeld in vier blokken, waaronder één jeugdblok. Een kleine greep. In de fictie Ster (Catherina Iosifidis) verliest een meisje de grip op de werkelijkheid als ze op dansles de prijs voor beste solodanser wil winnen. Fictie is ook Een jong meisje (Jeannice Adriaansens), waarin een oude boerin haar zoon verwart met haar overleden man. In de fictie Wild (Jan Verdijk) ontspoort het gedrag van een man, die met vrouw en kind een weekendje uit is op het Limburgse platteland, in hevig wangedrag.

De documentaire Town Ruled by Animals (Prisca van der Mullen) roept de gruwelen in Srebrenica op door de leegte in de stad te laten zien door de ogen van straatkatten en zwerfhonden. In de documentaire Heilig boontje (Eva Nijsten) worstelt een achtjarig meisje met haar naderende Eerste Communie: gaat haar leven erdoor veranderen?

Heilig boontje is ook te zien in het vijf films tellende jeugdblok, dat verder bestaat uit de fictiefilm Zoentjesdief (Lili Toepoel) en de animatiefilms Tourist Trap (Vera van Wolferen), Cliffhanger (Jasper Loos, Diederick Geers & Jelle Janssen) en Mijn zusje (Emi Canini).


Zuidelijk Film Festival, 9-10 juli, Cinecitta, Tilburg