Focus: Films boven Amsterdam

Koyaanisqatsi

Films zien én een geweldig uitzicht over Amsterdam? Dat kan in het weekend van 6 t/m 8 september op het dakplein van het NEMO Science Museum. In samenwerking met Kriterion vertoont NEMO Metropolis, A Beautiful Mind en Koyaanisqatsi.

Nog zeven jaar wachten en dan zijn we in de wereld van Fritz Langs Metropolis (1927) beland, want de scifi-klassieker speelt in 2026. In het scenario van Langs vrouw Thea von Harbou is dat geen gelukzalige maar een dystopische toekomst, met een tweedeling in de maatschappij. Machthebbers leven in luxe bovengronds; ondergronds beult een slavenvolk zich af in mijnen. Het kost weinig moeite om in Metropolis kritiek op de klassenmaatschappij te zien. Maar dat de film geen rebellie, maar verzoening tussen de klassen predikt, maakte ook Hitler, met zijn ideeën over één Duits volk, tot fan van de film. Filmhistorici bakkeleien nog steeds over de interpretatie van de film: ademt hij de Nazi-ideologie of juist kritiek daarop? Oordeel op 6 september zelf over de in 1927 met een budget van 5 miljoen mark duurste Duitse film tot dan toe. Max Welling, hoogleraar machine learning aan de UVA, houdt een inleiding.

Op 7 september is in A Beautiful Mind (2001) te zien dat de grens tussen genialiteit en waanzin dun kan zijn. In de biopic raakt de briljante wiskundige John Nash in de greep van schizofrenie. Sterke rol van Russel Crowe. Met een inleiding van psychiater en neurowetenschapper Christiaan Vinkers.

Koyaanisqatsi (1982) is misschien de meest ideale film voor vertoning op het NEMO-dak. De documentaire, 8 september te zien, toont in een samensmelting van versnelde en slow motion-beelden op een soundtrack van Philip Glass de aarde als een schitterende planeet, die bedreigd wordt door de mens. Met een beetje geluk, en de ogen halfdicht, smelten tijdens de vertoning op het NEMO-dak de spectaculaire kosmische beelden in de film samen met het uitspansel boven Amsterdam.


nemosciencemuseum.nl